Vezi noile măsuri luate în România pentru limitarea răspândirii variantei Omicron a SARS-CoV-2

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat duminică, 5 decembrie, după şedinţa de la Palatul Victoria, că persoanele din…

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat duminică, 5 decembrie, după şedinţa de la Palatul Victoria, că persoanele din state terţe vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară.

Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină. De asemenea, Rafila a anunţat care sunt măsurile care se vor aplica cetăţenilor din Uniunea Europeană.

Test PCR obligatoriu la intrarea în România și carantină pentru persoanele nevaccinatesunt primele măsuri anunțate duminică, după confirmarea a două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Premierul Nicolae Ciucă a avut, duminică, întâlnire la Guvern cu specialiştii din sistemul sanitar pentru a stabili măsurile care trebuie luate având în vedere că au fost confirmate deja primele două cazuri de infectare cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2.

Au participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a anunţat, duminică, faptul că România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări.

Arafat a declarat, într-o conferinţă de presă, că la şedinţa de duminică s-a discutat despre implementarea formularului de localizare al pasagerului (PLF), care este implementat în multe ţări, în aeroporturi, şi pe care pasagerul îl completează înainte şi îl prezintă la graniţă.

„Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular”, a explicat el.

Alexandru Rafila:

 • S-a discutat în primul rând despre situația cetățenilor români infectați cu noua tulpină Omicron. Din fericire, ea este bună, dar o concluzie evidentă după acest moment a fost că vaccinarea rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii, complicațiilor și a deceselor. De aceea, recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea.
 • Măsurile care s-au discutat și care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii acestei noi tulpini.
 • Românii și alți cetățeni din Uniunea Europeană care vin din țări terțe, deci din afara UE, trebuie să prezinte un test RT-PCR obținut cu cel puțin 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile.
 • Cei care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
 • Persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală în ultimele șase luni care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de zece zile.
 • Dacă persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală nu prezintă un test RT-PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile.

Raed Arafat:
Cei care intră în țară trebuie să prezinte un formular Passenger Locator Form (PLF). Acest formular va fi implementat din 20 decembrie.

Alexandru Rafila:

 • Nu se pune problema utilizării ceritifactului verde la slujbele religioase. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea Bisericii pentru respectarea măsurilor
 • De când intră în vigoare testele PCR?
 • Într-un interval cuprins între 48 și 72 de ore, rămâne să stabilim, pentru ca oamenii să fie informați
 • Formularul PLF va fi obligatoriu, trebuie completat de către toți cei care intră în țară
 • Acest formular e un pas de aliniere, poate cam târziu, cu celelelalte state UE
 • În cazul copiilor, probabil, cel puțin pentru cei care vin din UE, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani
 • Vaccinarea, cu siguranță, reduce impactul infecției. Dovada cea mai bună este că cele două persoane depistate cu tulpina Omicron erau vaccinate și au simptome minore
 • Vor fi măsuri și pentru persoanele vaccinate anti-COVID?
 • Nu există măsuri suplimentare în privința vaccinaților, cu o excepție: persoanele vaccinate și care vin din țări din afara UE trebuie să prezinte test PCR
 • Dacă oamenii vor să facă petrecri în stradă trebuie să înțeleagă că e absolut obligatorie purtarea măștii
 • Fiecare trebuie să înțeleagă că este responsabil să se protejeze
 • Noi nu recomandăm eveneminte cu un număr mare de persoane, dar dacă aceste lucruri se vor întâmpla, trebuie să fie în condiții de siguranță

Sursa:NEWS.RO