Centre medicale pentru persoane asimptomatice. La Vâlcea, autoritățile încă nu au decis unde se înființează…

Valul cinci al pandemiei a început deja, dacă ne uităm că pe zi ce trece…

Valul cinci al pandemiei a început deja, dacă ne uităm că pe zi ce trece numărul cazurilor de coronavirus crește îngrijorător. Tocmai de aceea, autorităţile încearcă să ia măsuri urgente pentru a evita un dezastru. O astfel de măsură, care are menirea de a lua presiunea de pe spitale și de pe UPU, este aceea de a înființa centre pentru persoanele asimptomatice sau cu forme uşoare de Covid. Este vorba despre înființarea a 160 de centre, unde pacienții vor putea fi testați și vor primi tratament direct. La Vâlcea, autoritățile vor decide zilele acestea unde se va înființa un astfel de centru, însă se pare că exclud din start ca el să fie la Spitalul Județean, care este și-așa pus sub o mare presiune.

„Ne-am uitat la scenariile pe care le-au prezentat experţii de la INSP unde vorbim şi de procentul de oameni care au nevoie de spitalizare şi care au nevoie de terapie intensivă care este, de fapt, segmentabil numărul din cifra rotundă. Acolo este dificultatea. O să fie foarte multe cazuri şi este esenţial să ai parte rapid şi uşor de diagnostic. Este un lucru important care s-a făcut, faptul că medicii de familie pot să testeze. Asta s-a întâmplat prin această ordonanţă de urgenţă, s-a crescut foarte mult accesul la testare”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, la Digi24.

Centrele de evaluare pentru pacienții Covid vor fi deschide săptămâna viitoare, când vom reveni și cu o hartă interactivă pe care vor fi indicate toate centrele de testare, pe măsura semnării contractelor aferente de către medicii de familie.

”Săptămâna viitoare oamenii vor avea aceste informaţii, unde mă testez, ce fac? Vor putea să meargă la medicul de familie. Al doilea lucru, să presupunem că, din nefericire, diagnosticul este infecţie cu SARS-CoV-2. Ce fac atunci? Dacă am o urgenţă medicală, nu ezit, 112, sun la urgenţe, însă este esenţial să nu colmatăm sistemul medical şi Urgenţele. Tocmai de aceea a fost creat acest mecanism de centre de evaluare şi primele au fost identificate deja, 160 de centre. Cei care au o formă uşoară, cei care sunt aproape asimptomatici sau cei care au un factor de risc, un diabet, insuficienţă cardiacă, nu mai merg la camera de gardă, ci în astfel de centre de evaluare şi pentru cei eligibili se administrează antivirale”, a mai spus Baciu.