BĂTAIE DE JOC: Furnizorii de gaze și electricitate cresc de 5 ori prețul, în aprilie. Guvernul, neputincios!

Cu o populație disperată, cu oameni care trăiesc sub pragul subzistenței din salarii mizerabile, cu…

Cu o populație disperată, cu oameni care trăiesc sub pragul subzistenței din salarii mizerabile, cu un Guvern neputincios, România este tot mai aproape de un colaps economic. Guvernanții promit zi de zi că vor găsi o soluție pentru a plafona facturile la gaze și electricitate, însă niciun pas concret nu s-a făcut până acum. Iar din luna aprilie se anunță haos total. Furnizorii de pe piața de gaze vin cu oferte de preț de patru ori mai mari. Asta în condițiile în care Guvernul Ciucă nu a fost în stare să adopte o lege care să împiedice explozia prețurilor.

După consultări cu sindicate și patronate, Guvernul a anunțat doar că va continua discuțiile pentru găsirea unei soluții pentru perioada de după 1 aprilie. Cu toate acestea, liderii coaliției PSD – PNL nu par să ajungă la un consens prea curând. În tot acest timp, însă, consumatorii primesc oferte la costuri exorbitante la gaze.
De exemplu, un client din Brașov a primit, pentru perioada începând cu 15 aprilie, o ofertă cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, adică de cinci ori mai mare față de acum un an. Scumpirile sunt uriașe, arată o analiză a Asociației pentru Energie Inteligentă, care arată clar cum au evoluat prețurile medii la gazele naturale pentru populație. Dacă în 2019 prețul mediu pe Mwh era de 138 lei, în 2020 a ajuns la 134 de lei, iar în 2021 a crescut la 190 de lei, scrie Profit.ro.