Ministerul Sănătăți avertizează: Medicamentul folosit în caz de incident nuclear nu se ia preventiv

Pentru că farmaciile au fost luate cu asalt în ultimele zile, Ministerul Sănătății lansează un…

Pentru că farmaciile au fost luate cu asalt în ultimele zile, Ministerul Sănătății lansează un avertisment populației. Oamenii au citit pe site-urile de socializare că, în caz de incident nuclear, se utilizează Iodura de Potasiu pentru a bloca absorbției iodului radioactiv de către țesutul glandei tiroide. Astfel, românii au cumpărat masiv acest medicament, în ultimele zile. Ministerul Sănătății îi avertizează însă pe cetățeni că Iodura de Potasiu nu se administrează preventiv.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, transmite Ministerul Sănătății.