Cresc din nou facturile! Prețul gazului este de neoprit

Preţurile gazelor naturale în Europa s-au majorat din nou după ce săptămâna trecută au crescut…

Preţurile gazelor naturale în Europa s-au majorat din nou după ce săptămâna trecută au crescut cu 43%, deoarece reducerile abrupte ale aprovizionării Rusiei au pus guvernele în alertă maximă pe fondul posibilităţii tot mai mari de raţionalizare, scrie Bloomberg și relatează Mediafax.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 8,1%, livrările prin Nord Stream rămânând la doar 40% din capacitate. Este probabil ca aprovizionarea să rămână limitată, şeful Gazprom PJSC, Alexey Miller, avertizând că deocamndată nu există nicio soluţie pentru problemele referitoare la funcţionarea conductei. Acest lucru îi obligă pe marii consumatori europeni să retragă gaze din rezervele pe care le-au construit pentru iarnă, când cererea atinge de obicei vârfuri.

Livrările către cumpărători de top din Germania, Italia şi Franţa au fost reduse, ceea ce a determinat Comisia Europeană să declare că Rusia îşi foloseşte energia pentru „şantaj”. Liderii Italiei şi Germaniei – care au călătorit la Kiev săptămâna trecută, în momentul în care Gazprom îşi întărea controlul asupra aprovizionării europene – au acuzat Moscova că a întrerupt în mod deliberat transporturile.

„Securitatea aprovizionării este garantată în prezent. Dar situaţia este gravă”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Guvernul le-a cerut germanilor să reducă consumul şi intenţionează să se bazeze mai mult pe centralele sale pe cărbune pentru a menţine luminile aprinse, deoarece alimentarea cu gaz rămâne incertă. „Acest stres reînnoit al pieţei vine ca un avertisment asupra a cât de dificilă va fi o îndepărtare ordonată pe termen scurt de gazul rusesc”, a spus consultantul Timera Energy. „Europa va trebui să lupte cu Asia şi America Latină pentru orice aprovizionare incrementală de GNL pentru a facilita reducerea dependenţei de conductele ruseşti. Asta înseamnă o creştere semnificativă a preţurilor, aşa cum am putut observa săptămâna trecută.”

Uniper SE din Germania, cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Europa, primea cu 60% mai puţin decât a comandat săptămâna trecută, în timp ce Engie SA din Franţa şi OMV AG din Austria au fost, de asemenea, sever afectate.

Contractele futures pe gaze din prima lună olandeză, referinţa europeană, au crescut cu 7%, la 126 de euro pe megawat-oră, începând cu ora 9:49 a.m. la Amsterdam. Echivalentul din Marea Britanie a câştigat cu 5,1%, până la 212 pence pe term.