Aproape jumătate din fondurile spitalelor din Vâlcea au rămas neaccesate

Circa 50% din fondurile puse la dispoziţia spitalelor publice din Vâlcea, pentru trimestrul al II-lea…

21492EEE-DA13-4A4A-8A7F-B4010AA9C125

Circa 50% din fondurile puse la dispoziţia spitalelor publice din Vâlcea, pentru trimestrul al II-lea al acestui an, se vor întoarce la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Surprinzător, unităţile medicale din judeţul nostru nu au reușit să acorde populaţiei servicii medicale cât să acopere banii alocaţi pentru această perioadă. Informațiile au fost făcute publice de către directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeţ.

Conform acestuia, spitalele din Vâlcea au ajuns în această situaţie pentru că unităţile spitaliceşti nu au realizat, nici după ridicarea restricţiilor impuse de pandemie, suficiente servicii medicale în regim de spitalizare de zi. Trei dintre cele şase spitale publice din Vâlcea sunt vizate de aceste declarații.

„Dacă în perioada stării de urgenţă şi ulterior, conducerea CAS Vâlcea a admis că accesibilitatea populaţiei la acest tip de servicii medicale a fost redusă din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, după ridicarea restricţiilor, începând cu 9 martie 2022, ar fi trebuit să vedem o creştere a accesării serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare de zi, în acest sens CAS Vâlcea luând toate măsurile legale, pe nivelul său de competenţă, pentru asigurarea finanţării spitalizării de zi. Suntem acum în situaţia că, deşi s-au alocat sume considerabile şi comparabile cu mărimea, nivelul de competenţă, dotarea şi încadrarea cu personal a unităţilor sanitare cu paturi aflate în contract cu CAS Vâlcea, spitalele nu au putut accesa aceste fonduri. Din păcate, la finalul lunii iunie 2022, odată cu finalizarea raportărilor aferente, conducerea CAS Vâlcea constată că o mare parte dintre unităţile sanitare cu paturi, publice şi private, nu pot accesa fondurile aferente spitalizării de zi alocate de CAS Vâlcea, ca urmare a faptului că acestea nu au efectuat acest tip de servicii medicale, situaţia fiind cu atât mai îngrijorătoare cu cât pe această listă se regăsesc trei dintre cele şase spitale publice, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Municipal Drăgăşani şi Spitalul Orăşenesc Horezu”, a spus directorul CAS Vâlcea.

Urmările ar putea fi destul de neplăcute în viitor. Alin Voiculeţ le atrage atenţia managerilor unităţilor spitaliceşti că nerealizarea serviciilor medicale va duce la situația ca Vâlcea să beneficieze de mai puţini bani în următorii ani. Asta pentru că fondurile alocate de către CAS şi care au rămas neaccesate, urmează să fie puse la dispoziţia CNAS şi vor constitui istoric pentru perioadele viitoare.

„Sperăm ca prin acest semnal de alarmă, conducerea spitalelor aflate în relaţie contractuală cu instituţia noastră să treacă de la un management pasiv, bazat pe finanţarea cheltuielilor efectiv realizate, la un management activ bazat pe orientarea către acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei prin toate tipurile de servicii medicale disponibile – spitalizare continuă, spitalizare de zi, ambulatoriu de specialitate etc., cu atât mai mult cu cât se fac eforturi considerabile din partea instituţiei noastre pentru asigurarea finanţării necesare”, a mai adăugat directorul general al CAS Vâlcea, potrivit Agerpres.ro.

Pentru trimestrul II al acestui an, respectiv lunile aprilie, mai şi iunie, cele trei spitale publice din Vâlcea au avut contractată pentru spitalizarea de zi suma de 3.850.767 de lei, din care au realizat mai puţin de 50%, respectiv au decontat circa 1,9 milioane de lei. Cei mai puţini bani accesaţi pentru aceste servicii au fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă care din suma de 2.290.000 de lei contractată a realizat doar 917.255 lei, în timp ce la spitalul din Drăgăşani au fost decontate servicii de 456.450 de lei din cei 800.000 de lei contractaţi, iar spitalul din Horezu a decontat circa 530.000 de lei din cei aproximativ 760.000 de lei contractaţi.