Recomandările ISU Vâlcea pentru vremea rea. Județul, sub avertizare de Cod Portocaliu

Conform informării transmise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de astăzi, 30 august, ora 10.00, județul Vâlcea…

Conform informării transmise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de astăzi, 30 august, ora 10.00, județul Vâlcea se află sub incidența avertizării meteorologice Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente, valabilă până miercuri, 31 august, la ora 10.00.

Sunt prognozate averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

​Pentru prevenirea unor situații de urgență, I.S.U. Vâlcearecomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale. 

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea râurilor prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care sa le asigure protecţia. 

Totodată, parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere.

În situaţia în care populaţia este surprinsă în zone deschise, trebuie să se îndepărteze rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi să identifice un spaţiu care le garantează protecţia. 

Dacă se află în autovehicul, trebuie să se îndepărteze, pe cât posibil, de zona în care vântul suflă cu putere, de asemenea trebuie să rămână în interiorul autovehiculului şi să poarte centura de siguranţă. 

Să folosească numărul unic de urgenţă 112 doar atunci când viaţa lor sau a altor persoane este pusă în pericol. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a luat măsura înştiințării tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, dar şi a instituţiilor cu atribuţii în gestionarea fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii vâlceani fiind pregătiți să intervină în sprijinul comunităţilor.