VÂLCEA. 307 accidente cu 32 de morți și 66 de răniți grav de la începutul anului și până în prezent

Tragediile pe șoselele județului Vâlcea parcă nu se mai termină. DN 7, în special pe…

Tragediile pe șoselele județului Vâlcea parcă nu se mai termină. DN 7, în special pe Valea Oltului, a fost “botezat” de oameni ca fiind “drumul morții” și nu degeaba. Pe această șosea, accidentele sunt la ordinea zilei, iar frecvent au loc drame greu de închipuit, drame care te cutremură. Valea Oltului este de o frumusețe desăvârșită, însă nu te mai poți bucura se minunățiile naturii pentru că stai cu teama în sân traversând acest tronson de drum. Sigur, putem da vina pe infrastructura care nu mai face față numărului imens de mașini, însă nu trebuie uitat nici factorul uman. Sunt conducători auto care condus iresponsabil și pun în pericol viața participanților la trafic. Se tot vorbește despre șoferii de TIR care s-ar urca la volan în stare de ebrietate. Tocmai de aceea, Poliția Vâlcea trebuie să intensifice controalele pe DN 7, iar numărul echipajelor pe traseu trebuie neapărat mărit.

O ultimă statistică arată că, în perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au fost înregistrate 307 accidente, soldate cu decesul a 32 de persoane și rănirea gravă a altor 66.

Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 32 mai puține accidente (-9,44%), cu 5 mai multe persoane decedate (+18,52%) și cu 6 mai multe persoane rănite grav (+10, 00%) .

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost abaterile bicicliștilor, fiind înregistrate 17 accidente, soldate cu decesul a 6 persoane şi rănirea gravă a altor 11, nerespectarea regimului legal de viteză, fiind înregistrate 11 accidente, soldate cu decesul a 8 persoane şi rănirea gravă a altor 5.

De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și traversare neregulamentară a pietonilor, rezultând 8 accidente, soldate cu decesul a 4 de persoane şi rănirea gravă a altor 4, neacordarea priorității de trecere vehiculelor, fiind înregistrate 7 de accidente, soldate cu rănirea gravă a 8 persoane și neacordarea priorității de trecere a pietonilor, fiind înregistrate 8 accidente, soldate cu rănirea gravă a 8 persoane.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, au fost desfășurate 1081 de acțiuni, dintre care 51 privind indisciplina pietonilor, 177 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 73 privind indisciplina bicicliștilor, 54 pentru acordarea priorității de trecere vehiculelor și 80 pentru acordarea priorității de trecere pietonilor.

Astfel, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 18.480 de sancțiuni, dintre care 253 pentru indisciplina pietonilor, 7.303 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 97 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 1.102 pentru indisciplina bicicliștilor, 123 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor și 120 pentru indisciplina conducătorilor de trotinete.

De asemenea, au fost reținute 3.037 de permise de conducere, dintre care 1.439 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (1.386 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 53 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 189 pentru consumul de alcool (contravenție), 123 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 97 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, polițiștii au retras 686 certificate de înmatriculare/înregistrare, dintre care 311 pentru deficiențe tehnice, iar restul de 375 pentru alte situații, fiind retrase, totodată, și 233 de plăcuțe de înmatriculare și imobilizate 18 vehicule.

De asemenea, au fost constatate 284 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 124 reprezentând alcoolemia peste limita admisă, 82 sunt infracțiuni de conducere fără permis, 37 de fapte de conducere cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat, 4 infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive și 37 pentru alte abateri.