Avertismentul MApN cu privire la mobilizarea rezerviștilor din România

Au revenit speculațiile în mediul online cu privire la așa-zisele pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor din…

Au revenit speculațiile în mediul online cu privire la așa-zisele pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor din România. De aceea, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat și a lansat un avertisment.

Printr-o postare pe Facebook, reprezentanții MApN susțin că circulă un document reprezentând o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ.

Speculațiile care acreditează ideea că acest document ar fi o dovadă clară a pregătirilor de mobilizare a rezerviștilor militari, pe care autoritățile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina, nu au nicio legătură cu realitatea. Și în Vâlcea au existat astfel de zvonuri în urmă cu câteva luni, bazate tot pe documente ce nu au nicio legătură cu mobilizarea rezerviștilor, ci doar cu o actualizare a bazelor de date.

„De fapt, potrivit prevederilor art. 46 din Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Direcțiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale și județene anual, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar. Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate cu caracter permanent, la termenele prevăzute de lege și nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României”, se arată în postarea MApN.

Reprezentanții ministerului spun că astfel de încercări de inducere în eroare a opiniei publice au mai existat și au fost semnalate de structurile de informare publică ale MApN.

Aceștia recomandă verificarea știrilor apărute în spațiul virtual prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției, cât și pe canalele oficiale din social media.

Sursa foto: https://2mnews.ro