VIDEO. Descinderi în Vâlcea. Grup infracțional destructurat. Prejudiciu de 2 milioane de euro

Înșelăciune, fals informatic și spălare de bani… acestea sunt infracțiunile de care sunt acuzați mai…

Înșelăciune, fals informatic și spălare de bani… acestea sunt infracțiunile de care sunt acuzați mai mulți vâlceni ce făceau parte dintr-un grup infracțional organizat. Anchetatorii au descins la locuințele lor în această dimineață, vizita nefiind una de curtoazie, ci cu scopul de a-i ridica pe suspecți și a-i duce la audieri. Bănuiții trebuie să dea socoteală pentru cauzarea unui prejudiciu de aproape 2 milioane de euro.

Dosarul este instrumentat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea și cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea. Oamenii legii au efectuat 7 percheziții domiciliare, fiind duse la audieri 20 de persoane.

“Din cercetări a reieșit că, în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2022, 3 persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat alți 36 de membri, care ar fi deschis conturi bancare în Slovacia, Germania, Spania, Polonia și Olanda. Aceste conturi ar fi fost puse la dispoziția unei alte grupări infracționale organizate, cu scopul de a fi utilizate, în vederea colectării sumelor de bani achitate de persoanele vătămate, ca preț al unor produse cu privire la care ar fi fost postate online anunțuri fictive de vânzare sau închiriere.

Conturile bancare ar fi fost folosite atât în vederea colectării sumelor de bani obținute în această modalitate, cât și pentru transferarea acestora către alte conturi, în vederea ascunderii origini lor ilicite. Valoarea prejudiciului cauzat în această modalitate este de aproximativ 2 milioane de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, vor fi conduse, în vederea audierii, 20 de persoane, despre care există bănuiala că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție” – se arată într-un comunicat al DIICOT.