VÂLCEA/PRUNDENI: Profesor cercetat pentru acte de natură sexuală împotriva unei eleve

Un profesor din județul Vâlcea este cercetat de procurorii vâlceni după ce ar fi comis…

Un profesor din județul Vâlcea este cercetat de procurorii vâlceni după ce ar fi comis mai multe acte de natură sexuală împotriva unei fete de 13 ani. Minora era elevă la unitatea de învăţământ unde era angajat cadrul didactic, mai precis la o școală din comuna Prundeni, sat Zăvideni. Profesorul este cercetat sub control judiciar şi nu are voie să mai profeseze şi nici să se apropie de fată sau de familia ei. De fapt, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vâlcea a decis să-i desfacă profesorului contractul de muncă în urma acuzațiilor.

“Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: La nivelul Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani s-a constituit, la data de 07 aprilie 2023, o cauză în care se efectuează cercetări în vederea lămuririi împrejurărilor în care, în cursul anului 2023, o persoană de sex masculin, cadru didactic în cadrul unei unităţi şcolare de pe raza com. Prundeni, jud. Vâlcea, a comis mai multe acte de natură sexuală, împotriva unei minore, elevă a aceleiaşi unităţi de învăţământ.
Facem precizarea că, prin ordonanţa din data de 24.04.2023, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 24.04.2023, fa?ă de persoana cercetată în cauză în calitate de inculpat.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul, trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, ori de câte ori este chemat; 

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu se deplaseze la unitatea şcolară în cauză, respectiv în curtea acesteia sau în sediul unităţii şcolare;
e) să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia şi de martorii audiaţi în cauză, la o distanţă mai mica de 50 de metri şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect pe nici o cale;
f) să nu exercite calitatea de profesor, meserie/profesie în exercitarea căreia a săvârşit faptele;
g) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
Totodată, inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică.
Purtător de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani” – se arată în comunicatul de presă al Parchetului.