VÂLCEA. Şase staţii PECO şi una GPL funcționează fără autorizaţie de securitate la incendii

Situație îngrijorătoare la Vâlcea, după ce ISU Vâlcea a anunțat că șase staţii PECO şi…

Situație îngrijorătoare la Vâlcea, după ce ISU Vâlcea a anunțat că șase staţii PECO şi una GPL, din cele 56 aflate în evidenţe, nu au în prezent autorizaţie de securitate la incendii.

O serie de declarații acordate Agerpres de onspectorul şef al ISU Vâlcea, col. Dan Pascaru, scot în evidențâ faptul că, anul acesta, staţiile care comercializează carburanţi din Vâlcea au fost controlate. Cu toate acestea, după tragedia de la Crevedia, pompierii vâlceni vor face, zilele acestea, reverificare.

“În perioada 2022-2023, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus ca toate staţiile PECO să fie controlate, ordin pe care l-am executat. Pe timpul acestor controale au fost controlate şi staţiile de GPL. Acestea sunt denumite skiduri, adică sunt staţii care comercializează doar combustibil gazos. Nu au reprezentat un obiectiv al nostru, dar le avem în atenţie şi în perioada următoare toate vor fi controlate. La ora actuală, avem 49 de staţii PECO care au şi GPL, dintre acestea doar şase sunt neautorizate, 41 sunt autorizate şi una nu se încadrează la autorizaţie, iar skiduri GPL avem în evidenţă şapte – una neautorizată, cinci autorizate, una nu se încadrează şi mai sunt câteva skiduri care vor fi controlate în perioada următoare. Spun că sunt autorizate pentru că noi trebuie să verificăm pe timpul controlului dacă s-au respectat toate măsurile care au stat la baza emiterii autorizaţiei. În situaţia în care nu respectă se poate retrage autorizaţia de securitate la incendiu” – a precizat şeful ISU Vâlcea, pentru Agerpres.

Proprietarii staţiilor neautorizate au fost amendați cu sume de la 20.000 de lei şi până la 50.000 de lei. Problema este că ISU nu are competențe de a închide aceste stații, iar cei care au competențe nu o fac. În aceste condiții, stațiile neautorizate de pompieri funcţionează în continuare.

“În cazul celor şase PECO-uri neautorizate, unele dintre ele au aviz şi nu au continuat cu documentaţia necesară intrării în legalitate. Ori le-a expirat certificatul de urbanism şi în certificatul de urbanism automat documentaţia aferentă – avizul şi celelalte au devenit nule, sau nu au depus documentaţii în vederea intrării în legalitate. Faptul că nu au autorizaţie de securitate la incendiu nu împiedică funcţionarea staţiilor PECO sau GPL. Noi nu putem să le închidem. Se închid doar obiectivele care se supun HG nr. 915/2016, respectiv obiective din domeniul turismului, comerţului şi culturii. Acestea au fost însă sancţionate pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, în anul 2023 cu amendă între 20 şi 50 de mii, amendă care s-a aplicat şi în anul 2022, în situaţia în care nu aveau încheiat un contract cu o firmă specializată pentru intrarea în legalitate, cei care, în perioada 2021- 31 decembrie 2022, aveau încheiat un astfel de contract nefiind suspuşi sancţiunii contravenţionale” – a mai spus inspectorul şef al ISU Vâlcea.