Exproprieri pentru ecoductul de la Călinești (Vâlcea) de pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu – Pitești

Ecoduct de 220 de metri în județul Vâlcea, parte a Autostrăzii Sibiu – Pitești. Ministerul…

Ecoduct de 220 de metri în județul Vâlcea, parte a Autostrăzii Sibiu – Pitești. Ministerul Transporturilor a lansat procedura de expropriere pentru construirea a două ecoducte pe loturile de munte ale Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. Ecoductele vor fi construite la Lazaret (Sibiu) și la Călinești (Vâlcea), scopul lor fiind acela de a le permite animalelor să traverseze în siguranță autostrada.

Așadar, pe lotul 2 Boița-Cornetu (31 km.) ecoductul de la Lazaret (jud. Sibiu) va avea 210 metri, iar pe lotul 3 Cornetu-Tigveni (37 km.) ecoductul de la Călinești (jud. Vâlcea) va avea 220 de metri. Nu este vorba despre tuneluri forate proiectate pe loturile de munte, așa cum s-ar putea confunda. Tunelurile bor avea o lungime mult mai mare, la Câineni va fi unul de 1600 de metri pe lotul 2, respectiv de 1700 de metri de la Poiana, pe lotul 3 (tunelul Poiana este cel mai lung tunel de pe A 1 Sibiu-Pitești). Ambele loturi încă sunt în etapa de proiectare.

Ecoductul Lazaret pe Lotul 2 Boița-Cornetu : 

“Proiectul avut în vedere de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii are o importanţă majoră în desfăşurarea traficului pe direcţia Sibiu – Pitești, deoarece realizează cea mai scurtă legătură între zona de vest şi centrală cu zona de sud-est a ţării, realizând prima traversare a munților Carpaţi, la o cotă maximă de 840 m.  Lungimea totală a traseului este de cca. 123.1 km. Autostrada Sibiu – Piteşti face parte integrantă din Coridorul Pan-European nr. IV, care traversează România de la vest la est, pe direcţia Nădlac – Arad – Timişoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Constanţa. În prezent pentru realizarea acestui obiectiv de investiții, respectiv a <Ecoductului Lazaret> este necesar a fi expropriată o suprafață de 2.803  mp teren, aferentă unui imobil proprietate privată. De asemenea, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național  <Autostrada Sibiu – Pitești> – Secțiunea 2 Boița – Cornetu, respectiv a <Ecoductului Lazaret>, este necesară ocuparea unei suprafețe de 3.742 mp aparținând proprietății publice a statului și o suprafață de 7.869 mp aparținând proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale Boița și Turnu Roșu din județul Sibiu” – Potrivit Notei de Fundamentare a Ministerului Transporturilor.

Ecoductul Călinești pe Lotul 3 Cornetu-Tigveni : 

“În prezent pentru realizarea acestui obiectiv de investiții, respectiv a <Ecoductului Călinești> este necesar a fi expropriată o suprafață de 14.143 mp teren, aferentă unor imobile proprietate privată. De asemenea, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național  <Autostrada Sibiu – Pitești> – Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni, respectiv a <Ecoductului Călinești>, este necesară ocuparea unei suprafețe de 14.108 mp aparținând proprietății publice a statului și o suprafață de 20.405 mp aparținând proprietății publice a unității administrativ-teritoriale Racovița din județul Vâlcea.”