175 de elevi din Călimănești beneficiază de programul „Masă caldă” la şcoală

Programul guvernamental, deocamdată pilot, prin care se acordă o masă caldă preşcolarilor şi elevilor se…

Programul guvernamental, deocamdată pilot, prin care se acordă o masă caldă preşcolarilor şi elevilor se aplică anul acesta și la Călimpnești. Programul este de un ajutor real pentru părinți, mai ales pentru cei care au o situație materială precară. Familiile elevilor nu-și mai fac griji în privința pachetului pe care trebuiau să-l pregătească pentru scoală. De asemenea, pentru preșcolari contează foarte mult siguranța unui meniu echilibrat și bogat din punct de vedere nutrițional, având în vedere tipurile de nutrienți de care au nevoie copiii – vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi. Actul normativ aprobat recent de Guvernul României prevede acordarea cu titlul gratuit a unui suport alimentar – masă caldă sau pachet alimentar – preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, printre care se numără și Școala Jiblea Veche din Călimănești, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Programul are ca principal scop asigurarea accesului egal la educație pentru toți copiii și tinerii, în scopul prevenirii și combaterii abandonului școlar.

Așadar, așa cum spuneam, Școala Gimnazială Jiblea Veche se află pe lista unităților – pilot în care se implementează Programul – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi, cu un buget de 394.400 lei, urmând beneficia de masă caldă nu mai puțin de 175 elevi, din care 40 preșcolari și 135 elevi.

Având în vedere considerentele menționate, masa caldă pentru elevi este încadrată într-un program pilot desfășurat la nivel național situație în care bugetul local al orașului Călimănești nu este afectat. Școala Jiblea Veche a beneficiat de reabilitare și modernizare totală. Procesul de învățământ se desfășoară aici în săli de clasă reabilitate, izolate termic, schimbat tocăria de termopan, centrală termică modernă (pe gaz).