Elevii vâlceni, din nou în “război” cu Ministerul Educației
Elevii vâlceni și-au făcut auzită vocea, în ultimii ani, prin Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE),…
Elevii vâlceni și-au făcut auzită vocea, în ultimii ani, prin Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), o asociație extrem de activă și perseverentă în a-și îndeplini obiectivele de a proteja drepturile școlarilor. De data aceasta, chiar la sfârsit de an 2023, AVE a intrat într-un nou “război” cu Ministerul Educație. Obiectul conflictului îl reprezintă noul Statut al Elevilor, reprezentanții AVE susținând că așa zisele “propuneri” ale Ministerului sunt „inaplicabile și periculoase”. Iată comunicatul de presă al Asociației Vâlcene a Elevilor:
“Joi, 28 decembrie, CNE a publicat un document cu propuneri pentru conținutul noului Statut al Elevului. Deși, acesta este intitulat <PROPUNERI>, documentul pare a fi mai mult o formă finală a Statutului, gata de promulgat, decât un set de doleanțe ale elevilor, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la autorii și intențiile acestui document.
Această formă a statutului este un potențial pericol de dizolvare pentru toate asociațiile de elevi din țară, deoarece la secțiunea a II-a, art. 38, sunt impuse condiții pentru existența asociațiilor de elevi, care nu pot fi îndeplinite de nicio organizație non-guvernamentală. Articolele problematice prevăd ca și condiții de existență a unei asociații reprezentative, să aibă filiale în cel puțin 50%+1 din liceele din județ, condiție absurdă pentru o organizație în care elevii nu sunt obligați să se înscrie, și să aibă cel puțin 5 membri în fiecare liceu din județ.
Așadar, vor ca asociațiile de elevi să adopte un sistem de funcționare similar cu cel al CNE, criteriu nerealizabil prin caracterul opțional al înscrierii într-o asociație și prin faptul că noi operăm cu un singur Birou de Conducere (BC) la nivel județean, nu cu un sistem progresiv de tip “Matryoshka”, cu Birouri Executive la nivel școlar, județean și național.
Prin aceste măsuri, libera exprimare a elevilor va avea un declin semnificativ, dizolvând asociațiile independente reprezentative, lăsând doar opțiunea de a adera la CNE, organ dependent, creat și influențat de Ministerul Educației.
Contestăm vehement încercarea Consiliului Național al Elevilor și a fondatorului său de a prelua controlul absolut asupra deciziilor din sistemul educațional și nu vom permite ca aceste propuneri să fie aplicate în noul Statut!”.