Val de pensionări în IPJ Vâlcea. Media de vârstă: 49-50 de ani…

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea suferă tot mai mult din cauza lipsei de personal,…

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea suferă tot mai mult din cauza lipsei de personal, iar acest lucru afectează nivelul și calitatea muncii polițienești. Gradul de ocupare a funcțiilor la nivelul unității vâlcene a ajuns în acest moment la 76%, după ce, în decembrie 2023, zeci de agenți și ofițeri au plecat la pensie, chiar dacă unii nu aveau nici 50 de ani împliniți.

La nivel național vorbim despre pensionări masive din Poliție. Agenți, ofițeri, polițiști cu funcții de conducere, de execuție, care au ales că, din punct de vedere financiar, le este mai bine să plece la pensie. Ei îndeplineau condițiile de pensionare și aveau de ales între o creștere salarială de 5%, care însemna aproximativ 200 de lei în medie, brut, la salariu, sau o indexare a pensiilor cu 13,8%. Acest procent, evident că le-a adus un câștig mai mare, odată cu ieșirea la pensie.

La Vâlcea, la sfârșitul anului trecut, nu mai puțin de 31 de polițiști și-au atârnat cascheta în cui, media vârstei de pensionare fiind de 49-50 de ani. Astfel, vorbim de profesioniști… cu experiență, vechime, care nu și-au mai dorit să rămână în sistem. Deficitul de personal actual al IPJ Vâlcea depășește 20 de procente, mai ales în zona operativă, în mediul rural, unde polițiștii sunt practic nevoiți de multe ori să intervină chiar și în timpul lor liber pentru a asigura urgențele sesizate prin 112. Tocmai de aceea se vorbește despre posibile încadrări din sursă externă.