Începe balul! An electoral crucial! Extremism sau continuitate? 

Politica, o “perversă” a societății pe care nu te poți baza și care te poate…

Politica, o “perversă” a societății pe care nu te poți baza și care te poate trage pe sfoară când ți-e lumea mai dragă. Anul acesta este unul crucial pentru viitorul nostru, al românilor, an în care vom decide dacă dăm putere pentru următorii patru ani unor extremiști de dreapta sau mergem în continuare pe mâna social-democraților și liberalilor. Întoarsă pe toate părțile, situația nu pare a fi una cu roz pentru România. Care este cel mai mic rău din cele două scenarii? Care dintre actualii aspiranți la puterea țării merită încredere? Aș spune că niciunul! 

Eu încă sunt sceptică vu privire la faptul că radicaliștii sunt o soluție de luat în seamă la sistemul politic actual. Evident că nu vor putea face singuri o guvernare și în mod cert se vor alia cu alte partide. Însă chiar ne dorim să trăim în următorii patru ani într-un circ continuu, într-o stare de tensiune amplificată de comportamente extremiste? Oare nu vom da din lac în puț? 

Îmi spunea cineva că se simte atras de doctrina celor de la AUR, însă atitudinea publică a liderilor acestui partid îl scârbește profund. Păi și la ce ne ajută atunci doctrina unui partid? Cel puțin la Vâlcea, la AUR intră cine vrea un “os de ros”. Trendul național este evident, ținând cont că extrema dreaptă a câștigat teren pe fondul măsurilor economice dure luate de actuala coaliție de guvernare, iar în mod cert se va aplica și în județul nostru. Ca urmare, AUR va lua suficiente voturi să facă jocuri și în CL-uri și în CJ. Greu de crezut însă că la locale va reuși să câștige vreun mandat de primar la Vâlcea, în condițiile în care de la AUR lipsesc cu desăvârșire candidați valoroși. S-a tot încercat racolarea de membri de la PSD sau PNL, ba chiar și de președinți de filiale. Doar că cei de la AUR nu au reușit mare lucru, iar, din informațiile pe care le am, nici măcar organizații nu au în toate localitățile. La municipiu încă este discutabil, părerea mea fiind că Vicențiu Mocanu nici nu a plecat bine la drum și deja s-a poticnit. Are adversari redutabili, iar dacă de la început nu face față, poate că nici nu ar trebui să se arunce în această luptă electorală. 

În fine, o analiză exactă a viitoarelor alegeri este greu de făcut. Un pronostic al scrutinelor este dificil de prezis. În politică totul se poate schimba de pe o zi pe alta, însă ceea ce românii nu trebuie să uite anul acesta este faptul că soarta noastră, a tuturor, se află în mâinile lor.

Claudia Stanciu Căpățînă