Vâlcenii incendiază zeci de hectare de teren. Pompierii avertizează: amenzi usturătoare!

Cu incendiile de vegetație nu e de joacă, iar acest lucru s-a văzut cel mai…

Cu incendiile de vegetație nu e de joacă, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în Grecia sau Turcia!

Nici Vâlcea nu scapă de astfel de evenimente, chiar dacă acestea sunt la o dimensiune mult mai mică! Dacă oamenii ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge la pierderea de vieți sau la distrugerea de bunuri! În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.

O misiune care a presupus efort susținut din partea pompierilor militari vâlceni a avut loc în data de 31 ianuarie a.c., în localitățile Oteșani și Tomșani, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată.

Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta violent și, din cauza vântului, exista pericolul ca flăcările să se extindă și la gospodării.

După aproximativ două ore, cu eforturi susținute, salvatorii au stins flăcările în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime sau pagube materiale.

Au ars: 60 de hectare de vegetație și lăstăriș.

Cauza probabilă: foc deschis în spații deschise.

POMPIERII vă recomandă:

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

Căpitan Albinaru Sorin, purtător de cuvânt al ISU Vâlcea