Doar 30 de dosare penale pentru braconaj piscicol, anul trecut, la Vâlcea

O analiză a activității Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea arată că, în anul 2023,…

O analiză a activității Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea arată că, în anul 2023, în județul nostru au fost înregistrate doar 30 de dosare penale care priveau infracțiuni în domeniul piscicol. Adică în “raiul braconierilor”, polițiștii vâlceni pur și simplu nu au vrut să vadă indivizii care, la orice oră din zi și din noapte, instalează plase în apele râului Olt și extrag sute de kilograme de pește. Pește pe care ulterior îl vând la fel de ilegal. Lucrul acesta se întâmplă ZILNIC, iar dosare penale se pot face cu duiumul, până când începi să ții sub control un fenomen care e incontrolabil de ani de zile. Martori sunt pescarii sportivi, care s-au cam săturat să alerteze autoritățile și să nu se întâmple nimic.

Revenind însă, polițiștii susțin că, anul trecut, pe linie piscicolă, au efectuat 147 de controale și au fost aplicate 188 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, au fost confiscate mai multe bunuri, respectiv 1.092 de kg de peşte, 27 de plase de pescuit monofilament, 100 de plase fir textil, 9 alte unelte de pescuit, 9 ambarcaţiuni, 2 autovehicule și 1 motor ambarcaţiune.

În altă ordine de idei, actualul inspector șef al IPJ Vâlcea, comisarul șef Gabriel Gherghe, pare dispus să acorde un interes mult mai mare acestui domeniul în perspectiva anului 2024. ”Cifrele pot fi discutate! Noi am fost foarte receptivi la sesizările cetățenilor. Am fost foarte prezenți, cel puțin în ultima vreme, în zona de competență și am avut foarte multe constatări. De altfel, acest constatări au fost puse în permanență la dispoziția presei, încercând în acest fel să descurajăm braconierii. (…) Vă asigur că acest domeniul reprezintă o prioritate pentru noi în următoarea perioadă” – a declarat inspectorul șef al IPJ Vâlcea, comisarul șef Gabriel Gherghe.

foto ilustrativ