Senatorul Claudia Banu (PNL): Propunere de prelungire a termenului pentru obținerea titlurilor de proprietate

Senatorul liberal Claudia Mihaela Banu este de principiu că legislaţia trebuie să fie făcută, în…

Senatorul liberal Claudia Mihaela Banu este de principiu că legislaţia trebuie să fie făcută, în special, în folosul cetăţenilor. Bunăstarea oamenilor se realizează prin educaţie, investiții, crearea de noi locuri de muncă etc, însă una dintre cauzele invocate pentru care aceste lucruri întâmpină obstacole este reprezentată de lipsa predictibilității legislației. Tocmai de aceea, parlamentarul vâlcean Claudia Mihaela Banu se implică activ în procesul legislativ din Senatul României și îi ține la curent pe vâlceni cu tot ceea ce face în Parlament. Spre exemplu, senatorul liberal anunța, zilele trecute, ultimele noutăți în domeniul protejării dreptului de proprietate, mai precis detalii cu privire la propunerea de prelungire a termenului pentru obținerea titlurilor de proprietate.

“Persoanele care nu au reușit depunerea documentațiilor și a cererilor au la dispoziție un nou termen în vederea demarării procedurilor de obținere a titlurilor de proprietate pentru terenurile care nu au fost înscrise în cooperativa agricolă de producție, nu au fost predate și nu au fost preluate terenurile de către stat.

Dreptul la proprietate reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale unui regim democrat, al cărui scop este bunăstarea cetățenilor. În România, dreptul de proprietate este consfințit prin Constituție, însă nu întotdeauna a fost așa. Regimul comunist a adus o abordare diferită asupra proprietății, una în care dreptul la proprietate privată a fost negat. Prin modificarea adoptată de Parlament Legii fondului funciar, prin Legea nr.123/15.05.2023, cetățenii au fost informați care sunt pașii necesari pe care trebuie să îi îndeplinească pentru obținerea documentelor de proprietate, având termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a depune documentele necesare către primăria localității pe a cărei rază se află terenul, respectiv cel mai târziu la 18 noiembrie 2023.

Dar, din cauza numărului mare de cereri depuse, a birocrației și a procedurii complicate de obținere a titlului de proprietate, un număr mare de cetățeni nu a reușit să depună documentele necesare și, în final, au rămas fără acte care să le ateste proprietatea asupra terenurilor.

Astfel Senatul a votat pentru prelungirea termenului cu încă un an. Cei care doresc să parcurgă proiectul o pot face pe link-ul de mai jos, cu mențiunea că votul final va fi dat la Camera Deputaților: https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L764&an_cls=2023” – a anunțat senatorul PNL Claudia Mihaela Banu.