PNL anunță sprijin european pentru fermierii

„Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European a aprobat pachetul de flexibilizare a…

„Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European a aprobat pachetul de flexibilizare a Politicii agricole comune (PAC).
Fermierii nu vor mai avea obligația de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, vor putea înlocui rotația culturilor cu diversificarea lor, fermele mici vor fi scutite de controale și sancțiuni.
În calitate de europarlamentar, am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale, inclusiv derogări de la standardele GAEC.
Pachetul de modificări, care a primit deja avizul Consiliului UE, vizează standardele de bune condiții agricole și de mediu (GAEC), acordarea de derogări și posibilitatea statelor membre de a modifica Planul național strategic de două ori pe an, în funcție de nevoile agricultorilor.
Noile reguli vizează scutirea fermelor cu suprafețe mai mici de zece hectare de controale și sancțiuni legate de respectarea cerințelor de condiționalitate. 90% din fermele din România au suprafața mai mică de cinci hectare.
Parlamentarii din grupul Verzilor au încercat să boicoteze votul, ceea ce ar fi tergiversat adoptarea pachetului de măsuri cu minim cinci luni, punând în pericol agricultura europeană. Președintele Comisiei, Norbert Lins (PPE), s-a impus și nu a permis boicotarea votului.
Vom vota în plen săptămâna viitoare pentru a adopta noile prevederi în regim de urgență și a le garanta agricultorilor sprijin financiar din PAC cu o mai mare flexibilitate de condiționalitate, adaptată realităților curente”, Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL.

🅿️