Centrul Medical de Permanență Ostroveni a fost desființat!

Centrul Medical de Permanență din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu Vâlcea a fost închis definitiv, a anunțat…

Centrul Medical de Permanență din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu Vâlcea a fost închis definitiv, a anunțat directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea. Decizia a aparținut conducerii DSP Vâlcea, după ce medicii de familie au refuzat să mai facă gărzi acolo.

Încă din luna ianuarie 2024, directorul coordonator al Centrului de Permanență Ostroveni, medicul Alin Obogeanu, și-a dat demisia, iar odată cu el au plecat toți medicii de familie și asistenții. Deși inițial s-a anunțat că acest centru se va închide pe o perioadă determinată de 3 luni, timp în care autoritățile trebuiau să caute soluții pentru a-l putea pune din nou în funcțiune, ei bine, în final, a fost desființat. Decizia este definitivă!  
Totul a pornit de la faptul că medicii nu și-au primit banii de luni întregi, iar pentru materialele sanitare necesare, personalul medical a fost nevoit să asigure fonduri din propriul buzunar. Ultima majorare a tarifelor a fost în ianuarie 2018, când s-a decis că o oră de gardă pentru un medic de familie este de 40 de lei, iar o oră de gardă pentru un asistent este de 20 de lei. Din acestea scăzând contribuţiile, impozitele şi CAS, CASS rămâne un medic de familie cu aproximativ 264 de lei o gardă de 12 ore, iar un asistent cu 132 de lei pe 12 ore. Ba mai mult, plata pentru dotarea aparatului de urgenţă este de 4 lei pe oră. La preţurile actuale, de 4 lei pe oră se pot cumpăra o seringă şi o fiolă de ser fiziologic.

“A fost decizia DSP-ului. DSP-ul înființează sau închide un centru și decizia a fost de închidere. Noi doar am primit înștiințarea de desființare a centrului de permanență. Sunt cinci astfel de centre, acum funcționează doar celelalte patru. Cauza este lipsa de medici doritori să facă gărzi. Inițial au fost 12 medici și am ajuns la cinci, șase, restul s-au retras” – a declarat directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeț, în cadrul unei conferințe de presă.