Primari din Vâlcea, Olt și Argeș cer vânarea urșilor fără restricții. Vezi memoriul transmis premierului!

Primarii din 13 localități din județele Olt, Vâlcea și Argeș au redactat un memoriu (vezi…

Primarii din 13 localități din județele Olt, Vâlcea și Argeș au redactat un memoriu (vezi foto jos) adresat premierului Marcel Ciolacu, solicitând să se permită vânarea „fără nici un fel de restricții” a urșilor în zonele care nu sunt considerate habitat natural obișnuit pentru acest prădător. Această cerere vine ca răspuns la numeroasele incidente și pagube provocate de urși în aceste localități, în contextul în care populația de urși din România a crescut semnificativ în ultimii ani, ducând la extinderea arealului lor și la creșterea interacțiunilor cu oamenii.

Memoriul a fost semnat de primarii din Sâmburești, Dobroteasa, Vitomirești, Verguleasa, Vulturești, Teslui, Oporelu, Leleasca, Făgețelu (toate din Olt), Dănicei, Nicolae Bălcescu, Stoilești (din județul Vâlcea) și Cuca (din Argeș). Demersul a fost anunțat și pe Facebook de primarul Iulian Preda, din Sâmburești, județul Olt.

Localitățile vâlcene menționate nu sunt singurele care au întâmpinat probleme cu animalele sălbatice. Până și în municipiul Râmnicu Vâlcea a fost semnalată prezența urșilor în preajma caselor, în nenumărate rânduri. Până acum, autoritățile competente nu au reșit să rezolve situația. Primarii critică legislația în vigoare, prin intermediul căreia fie s-a interzis cu totul vânarea urșilor, fie s-au alocat cote mici, astfel că animalele s-au înmulțit amenințător.

sursa foto: ecologic.rec.ro