Pensionarii cărora nu le va crește pensia de la 1 septembrie. Categorii dezavantajate de recalculare

Noua formulă de recalculare a pensiilor, introdusă recent în România, a generat nemulțumiri în rândul unor categorii de pensionari, în special cei care au lucrat în condiții speciale de muncă. Acești pensionari, care au avut stagii de cotizare mai scurte datorită naturii dificile și periculoase a muncii lor, s-au trezit cu pensii recalculate mai mici, în unele cazuri chiar și cu 25% față de pensiile anterioare.

Printre categoriile afectate se numără foștii angajați din industria minieră, mecanicii de locomotivă, cei din industria nucleară, siderurgică sau petrolieră. Aceștia au beneficiat de condiții speciale de muncă care le-au permis să iasă la pensie după un stagiu complet mai scurt, de exemplu, minerii după 20 de ani de muncă, iar angajații din industria nucleară după 15-17 ani. În urma recalculării, acești ani nu mai sunt considerați suficienți pentru a îndeplini noul stagiu complet de cotizare, stabilit la 25 de ani, ceea ce a dus la micșorarea cuantumului pensiei pentru acești pensionari.

Astfel, recalcularea pensiilor dezavantajează în mod clar pensionarii din aceste sectoare, creând o situație în care, deși aceștia au avut condiții de muncă dificile și au contribuit la sistemul de pensii, primesc acum o sumă mai mică decât cea pe care o primeau anterior.

Potrivit datelor Digi24, peste 800.000 de pensionari se află în această situație, în vreme ce alți 3,8 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari.