NEWS ALERT. Interlopul arestat la Râmnicu Vâlcea este liderul clanului Boceanu. Vezi nenorocirile de care a fost acuzat…

Lucian Boceanu, liderul clanului Boceanu din Câmpulung de Argeș, era pus sub control judiciar în momentul în care a fugit în străinătate, sustrăgându-se unei condamnări penale de peste 12 ani de închisoare. În data de 29 noiembrie 2023, imediat după pronunţarea condamnării definitive, poliţiştii au mers să-l ridice de la domiciliu, însă acesta era de mult plecat. Și deși au fost trimise, către Poliția de Frontieră și Direcția de Pașapoarte, ordine de interzicere a părăsirii țării, interlopul nu a fost prins. Până ieri, când a fost capturat de polițiștii din Vâlcea, în urma unui scandal pe care l-a provocat în zona foișoarelor din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu Vâlcea. Citiți aici despre întregul eveniment! Datorită intervenției rapide a polițiștilor din Vâlcea, acest individ periculos a fost arestat și acum se află în spatele gratiilor.

Anchetatorii DIICOT au dezvăluit că membrii clanului Boceanu au organizat o rețea de exploatare sexuală, iar în perioada iunie 2016 – ianuarie 2019, au racolat, prin metoda loverboy, nu mai puțin de 10 tinere, pe care le-au dus în orașul Lausanne din Elveţia şi le-au obligat să se prostitueze. Lucian Boceanu (liderul grupului infracțional ce a fost prins la Râmnicu Vâlcea) conducea reţeaua de traficanţi, iar Dafinel (fratele lui care este și el dispărui) era, spun procurorii, „pe al doilea palier al grupului infracțional organizat, racolând și supraveghind activitatea de exploatare sexuală a tinerelor”. 

Clanul Boceanu a intrat în atenția autorităților din Elveția după ce, în noaptea de 29/30 noiembrie 2016, Mihaela Miloiu, una dintre fetele traficate, a fost ucisă de un client. Ca urmare, în iulie 2017, cu sprijinul Eurojust, anchetatorii elveţieni au făcut o echipă comună de anchetă cu cei de la DIICOT care investigau „aceleași persoane și aceleași fapte în România”. Doi ani au durat investigațiile, iar în ianuarie 2019 s-au organizat descinderi la adresele din Câmpulung şi din Lausanne ale interlopilor. Atunci au fost arestaţi preventiv Dafinel Boceanu şi Florin Gogoci, iar pe numele altor membri – Lucian Boceanu, Ion Boceanu, Fernando Boceanu, Vasile Alexandru, Teofil Alexandru şi Cătălin Frântu – au fost emise mandate europene de arestare.În august 2020, Lucian Boceanu a fost prins şi dus din Germania, iar după numai trei luni, el a fost pus în arest la domiciliu, iar în decembrie 2021, măsura i-a fost înlocuită cu controlul judiciar. 

Pedepsele

Mai mult de 4 ani a durat ancheta DIICOT, care a formulat rechizitoriul abia în decembrie 2020. Procesul de la Tribunalul Argeş a durat alţi doi ani, iar între timp, şi din cauza deciziilor CCR de eliminare a prescripţiei speciale, cei din clanul Boceanu au scăpat de acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, după ce fapta s-a prescris. Până la verdictul final, pentru unul dintre inculpaţi, Florin Gogoci, a încetat procesul penal, deoarece el beneficia de un termen de prescripţie redus la jumătate, minor fiind la data săvârşirii faptelor.  Curtea de Apel Piteşti a decis, pe 29 noiembrie 2023, următoarele condamnări definitive: ● Lucian Boceanu: 12 ani şi 10 luni de închisoare ● Dafinel Boceanu: 9 ani şi 8 luni de închisoare ● Ion Boceanu: 9 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare ● Vasile Alexandru: 4 ani şi 10 luni de închisoare ● Teofil Alexandru: 3 ani de închisoare ● Florin Gogoci: încetează procesul penal ● Cătălin Frîntu: 2 ani cu suspendare ● Fernando Boceanu: 3 ani cu suspendare Din cele 8 victime traficate audiate în dosar, doar două s-au constituit părţi civile şi trebuie să primească daune morale de 10.000 de euro şi, respectiv, 25.000 de euro.