Traficanți de droguri din Vâlcea, condamnați la muncă în folosul comunității. 1.000 de fapte la dosar…

Doi dealeri de droguri din Voineasa, județul Vâlcea, care au fost prinși la finalul anului trecut în timp ce se plimbau cu mașina prin Sibiu, având asupra lor droguri, au fost condamnați. Acțiunea de depistare a lor a făcut parte dintr-o serie de operațiuni ale autorităților pentru combaterea traficului de droguri. În ciuda dovezilor strânse împotriva lor, cei doi dealeri au scăpat de închisoare și vor fi nevoiți doar să presteze muncă în folosul comunității  – 80 de zile – fie în cadrul Primăriei Voineasa Vâlcea, fie în cadrul Primăriei Șelimbăr Sibiu.

Deși cei doi aveau un istoric infracțional bogat, inclusiv activități de trafic și distribuție de droguri, sentința dată de instanța din Sibiu a fost surprinzătoare pentru mulți: închisoare cu suspendare. Aceasta înseamnă că, deși au fost condamnați la o pedeapsă cu închisoarea, ei nu vor fi efectiv încarcerați, ci vor trebui să respecte anumite condiții pe durata unei perioade de probă.

Hotărârea judecătorească a ridicat semne de întrebare cu privire la fermitatea măsurilor legale în cazuri de acest gen, mai ales având în vedere activitatea infracțională extinsă a celor doi. Există îngrijorări că astfel de pedepse mai blânde ar putea să nu descurajeze în mod eficient traficul de droguri și ar putea submina eforturile autorităților de a combate acest fenomen.

1000 de fapte la dosar

Magistrații Tribunalului Sibiu au decis ca cei doi vâlceni, cunoscuți cu poreclele de „Cazi” și „Mening”, acuzați de trafic de droguri de risc în formă continuată, dar și de efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată, precum și deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu, fără drept, să rămână în libertate. În cazul unuia dintre vâlceni au fost probate peste 1.000 de fapte de acest gen.

Anchetatorii au descoperit că dealerii vâlceni au făcut „tranzacții periculoase” din 2019 încoace, atât în Vâlcea, cât și în Sibiu. Au intrat în „vizorul” Poliției în 2022, prin intermediul consumatorilor și luni de zile au fost filați. Ei vindeau marijuana, canabis și Cristal, iar printre consumatori se aflau chiar și prieteni din copilărie ai celor doi condamnați.

Unul dintre traficanți locuia fără forme legale în Șelimbăr – Sibiu unde își făcuse un cerc restrâns de clienți. Aceștia erau alimentați frecvent cu „marijuana” care varia de obicei între 50 și 60 de lei gramul, în funcție de cantitate.

Cea mai mare cantitate de droguri vândută într-o singură tranșă a fost de 80 de grame. Unii dintre clienți au fost abordați la petrecerile de prin cluburi sau cabane, alții prin intermediari. Întâlnirile cu aceștia aveau loc în diverse imobile închiriate fără forme legale de cei doi, dar și în public, în locuri aglomerate, precum supermarket-urile, sau chiar la biserică.