Începe relocarea urșilor de pe Transfăgărășan. Cușcă amplasată pentru ademenirea lor

Autoritățile au început procesul de relocare a urșilor care obișnuiesc să cerșească mâncare de la turiști pe Transfăgărășan, o practică ce prezintă riscuri atât pentru vizitatori, cât și pentru animale. Acești urși, atrași de hrană și de interacțiunile constante cu oamenii, pun în pericol siguranța celor care vin să îi fotografieze și să îi hrănească.

Primii urși care vor fi relocați sunt o ursoaică și puiul ei, care vor fi transferați la Sanctuarul de Urși de la Zărnești, o locație special amenajată pentru îngrijirea și protejarea urșilor. În acest scop, o cușcă a fost amplasată în zona frecventată de urși, iar autoritățile au declarat că vor folosi tranchilizante doar în cazuri de strictă necesitate, pentru a minimiza stresul și pericolul pentru animale.

Acțiunea face parte dintr-o campanie mai amplă de protejare a urșilor și de reducere a interacțiunilor riscante dintre oameni și animale în zonele turistice montane.

„A început relocarea urşilor de pe şoseaua Transfăgărăşan! Specialiştii vor ademeni o ursoaică şi un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate. Soluţia a fost aleasă în aşa fel încât animalele să nu fie afectate şi să nu fie puşi în pericol nici reprezentanţii instituţiilor statului” – a declarat, miercuri, prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu.