Măsuri în școlile din Vâlcea: Polițiștii vor analiza săptămânal cazurile de violență și consum de droguri din unitățile de învățământ

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea a făcut cercetări, în anul școlar trecut, în 92 de dosare penale pentru incidente petrecute în unitățile de învățământ din județ. Cele mai multe dintre infracţiunile sesizate au fost cazurile de loviri sau alte violenţe, adică 66 dintre cele 92 de fapte înregistrate. În aproximativ 74% dintre aceste cazuri au fost implicați, în mod surprinzător, elevi de gimnaziu. Cu toate acestea, comisarul-șef Gabriel Gherghe, inspectorul-șef al Poliției Vâlcea, a susținut că nu există motive de îngrijorare, afirmând că școlile din Vâlcea sunt sigure în momentul actual.

Inspectorul șef a mai menționat că nu au fost înregistrate cazuri de consum de droguri în școli și nici acte de violență care să afecteze semnificativ procesul educațional. Totuși, în ciuda acestei afirmații, au existat incidetnte grave de violență în anul trecut școlar, unele dintre ele fiind chiar făcute publice prin intermediul videoclipurilor postate pe rețelele sociale. Elevi prinși cu arme în școli, bătăi în toalete și în sălile de clasă, folosirea de spray-uri iritante, elev tăiat de colegul său cu un cuțit de scrisori, acuzații de corupere sexuală … sunt doar câteva dintre incidentele din școlile vâlcene care au ieșit și în presă. Dar dacă Poliția spune că nu avem probleme deosebite, atunci…!

“În urma analizelor pe care le-am efectuat în referire la fenomenul infracţional din cursul anului 2023, cu raportare la evenimentele din cursul anului 2024 şi pe baza discuţiilor pe care le purtăm periodic cu partenerii instituţionali, concluzia noastră, fără echivoc, este că mediul şcolar preuniversitar din judeţul Vâlcea este unul sigur. Evident că noi avem sesizate evenimente. Ele nu sunt din punctul de vedere al numărului lor puţine, dacă stăm să le analizăm strict din această perspectivă, însă ele nu au produs o perturbare majoră procesului de învăţământ, nu au condus la situaţii de criză. Chiar dacă infracţiunile sesizate sunt, din punct de vedere al gravităţii lor, de nivel mic şi mediu, ele pot constitui un factor de risc şi de aceea le tratăm cu maximum de responsabilitate” – a declarat inspectorul-şef al IPJ Vâlcea.

Cu toate acestea, s-a decis ca polițiștii din mai multe structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vâlcea să analizeze săptămânal cazurile de violență și consum de droguri în școlile din județ. Scopul acestei măsuri este de a reduce infracționalitatea în rândul elevilor, asigurând un mediu educațional mai sigur și prevenind apariția unor situații similare pe viitor. Această monitorizare constantă reflectă o abordare preventivă pentru a menține sub control potențialele riscuri din unitățile de învățământ.

“La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, în cadrul grupului de coordonare şi trasare a sarcinilor, sub coordonarea conducerii inspectoratului, se va analiza evoluţia săptămânală a criminalităţii şi faptelor înregistrate în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ. Grupul de lucru format este constituit din reprezentanţii Biroului Siguranţă Şcolară, Biroului Prevenire, Serviciului Rutier, Serviciului Investigaţii Criminale, Biroul Arme, Centrul de Prevenire Antidrog, Analiza Informaţiilor, dar şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate. În acest context, se abordează cele două paliere, cele două fenomene în care dorim să ne continuăm activităţile, respectiv violenţa şi prevenirea consumului de droguri, fiind dispuse măsuri punctuale în funcţie de evoluţia înregistrată” – a declarat şefa Biroului Siguranţă Şcolară din Vâlcea, inspector principal Maria Lungoci, în cadrul unei conferinţe de presă.