SONDAJ – Competiție strânsă pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale: Ce candidați ar intra în lupta finală!?

Sondajul de opinie CURS din perioada 13-27 august 2024, publicat de presa centrală, scoate în evidență o competiție interesantă pentru alegerile prezidențiale din România, cu mai mulți candidați având șanse reale de a intra în turul doi. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, este în fruntea clasamentului, având un avans semnificativ, cu 30% din intențiile de vot. El este urmat de Nicolae Ciucă (PNL), care are 17%, și de Mircea Geoană, candidat independent, cu 13%. Un detaliu important este egalitatea dintre Geoană și George Simion (AUR), ambii cu 13%, fapt ce arată o luptă strânsă pentru a accede în turul decisiv. În acest context, este de remarcat și scorul Elenei Lasconi (USR), care beneficiază de susținerea a 10% dintre respondenți, și al Dianei Șoșoacă (SOS) cu 6%. De asemenea, Cristian Diaconescu și Kelemen Hunor (UDMR) au fiecare 4% din intențiile de vot.

Aceste rezultate arată o competiție deschisă pentru locul al doilea, cu potențiale surprize, în funcție de evoluțiile din campania electorală.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, duminică. Primii doi clasați vor participa în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, programat pe 8 decembrie.

Datele tehnice ale sondajului

Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România

Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de vârsta electoratului

Perioada de realizare: 13 – 27 August, 2024