Stare de alertă și la Băbeni. Orașul e îngropat în gunoaie


Situație gravă în orașul Băbeni, unde s-a declarat stare de alertă din cauza problemelor grave cu gestionarea deșeurilor, reflectă o criză mai largă în județul Vâlcea. Problema a devenit vizibilă și în alte localități, inclusiv în municipiul Drăgășani, unde ieri a fost luată o decizie similară.

În Băbeni, deșeurile menajere nu au fost ridicate din luna iunie 2024, ceea ce a dus la acumularea masivă de gunoaie pe străzi. Această situație a generat un mediu propice pentru răspândirea infecțiilor, apariția rozătoarelor și un miros greu de suportat, afectând în mod serios calitatea vieții locuitorilor.

Problema ridicării gunoiului se agravează în tot mai multe localități din județul Vâlcea din cauza lipsei unui contract funcțional între ADI Salubrizare și o firmă prestatoare care să acopere întreaga regiune. Această lipsă de coordonare și de soluții eficiente pune în pericol sănătatea publică și mediul, iar autoritățile locale sunt forțate să ia măsuri de urgență pentru a gestiona criza.

“Astăzi, 20 septembrie 2024, a avut loc o întânire de urgență, în sistem audioconferință, a membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, prin care s-a luat act de proiectul de hotărâre transmis de CLSU Băbeni cu privire la propunerea declarării stării de alertă, la nivelul orașului Băbeni, în vederea asigurării continuităţii serviciului public de salubrizare. 

Ca urmare a adresei Comitetului Local pentru Situații de Urgență Băbeni din data de 19 septembrie 2024,  respectiv a proiectului de hotărâre privind propunerea declarării stării de alertă la nivelul orașului Băbeni, vă informăm că prefectul județului Vâlcea și-a exprimat acordul privind declararea stării de alertă la nivelul orașului Băbeni, pentru o perioadă de maxim 30 de zile.

Având în vedere emiterea acordului de către prefectul județului Vâlcea, în temeiul dispozițiilor art. 4^3 alin. (1) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, urmează ca CLSU Băbeni să întreprindă măsurile necesare pentru declararea stării de alertă la nivelul orașului Băbeni prin adoptarea unei noi hotărâri de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență Băbeni.

Totodată, hotărârea privind declararea stării de alertă, pentru o perioadă de maxim 30 de zile, care se va adopta în cadrul CLSU Băbeni va trebui să cuprindă în concret măsurile pentru creșterea capacității de răspuns, asigurarea rezilienței comunităților şi diminuarea impactului tipului de risc necesar a fi aplicate, condițiile concrete de aplicare și destinatarii acestor măsuri, care se vor realiza pe durata stării de alertă, cât şi instituțiile şi autoritățile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor, potrivit dispozițiilor imperative prevăzute la art. 4^5 din O.U.G. nr. 21/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Prin adresa nr. 14557/19 septembrie 2024, Primăria orașului Băbeni a solicitat prefectului județului Vâlcea acordul în vederea declarării stării de alertă la  nivelul localităţii pentru o perioadă de 30 zile în conformitate cu prevederile  art. 4^1 și art. 4^3 din O.U.G. nr. 21/2004, privind Sistemul National de  Management al Situaților de Urgenţă, cu modificările şi completările  ulterioare, în scopul preîntâmpinării periclitării sănătății populaţiei și al asigurării continuităţii serviciului public de salubrizare. 

 Prin acest document, autoritatea locală a informat Instituția Prefectului  că, începând cu luna iunie 2024, la nivelul UAT Băbeni nu au mai fost colectate deșeurile municipale, ca urmare a expirării contractului încheiat cu  operatorul de salubrizare. Această situație a determinat acumularea unor cantităţi semnificative în punctele de colectare, cu implicații negative asupra sănătății populaţiei și asupra factorilor de mediu din apropierea acestora (sol, apă etc)” – informează Prefectura Vâlcea.