Natură şi aventură, în zona de Vest a judeţului Vâlcea

Şi zona de Vest a judeţului Vâlcea oferă numeroase posibilităţi de a petrece timp liber de calitate. Horezu şi localităţile din jurul acestui oraş abundă de tradiţii populare, meşteşuguri păstrate din vechime, istorie, natură spectaculoasă, dar şi de evenimente anuale (Învârtita Dorului, Festivalul Sculptorilor cu Drujba, Cocoşul de Hurezetc.)

Ei bine, în ultimii ani, în această parte a judeţului nostru, agroturismul şi infrastructura specifică au cunoscut o evoluţie impresionantă. S-au construit zeci de pensiuni cochete, parcuri de aventuri şi nu numai. Vizitatori din ţară şi străinătate vin în număr tot mai mare la Horezu, Vaideeni, Costeşti, Măldăreşti şi Slătioara, fiind interesaţi atât de ceramică, de gastronomia locală, de casele în formă de A, câtşi de pensiunile agroturistice şi de celelalte atracţii care reuseşesc, cu succes, să îmbine natura şi aventura. În zonă, au fost amenajate trasee de aventură, centre SPA cu piscine, saune, jacuzzi şi nu numai, toate integrate armonios în peisanul rural. 

Pe lista celor mai importante obiective din această parte a judeţului Vâlcea, se află şi Cula Măldărești, impunatoare prin masivitatea zidurilor. A fost construită în anul 1812 şi, chiar şi după atâta timp, rămâne o clădire reprezentativă pentru regiunea Olteniei. Aşa cum probabil se ştie, la vremea când au fost ridicate, culele aveau un rol defensiv, adăpostindu-i pe proprietarii lor în perioadele de război şi de conflicte locale. O altă atracție turistică importantă este Muzeul Trovanților, un muzeu unic, aflat la 7 km de Horezu, care are scopul de a prezenta, proteja și de a conserva pietre cu caracteristici speciale, numite trovanți. Vizitatorii care ajung aici pot vedea și înțelege cum au fost formați trovanții. O experiență educativă pentru toate vârstele şi, în cazul în care acest lucru nu era ştiut, intrarea este liberă. Zona, cum spuneam, nu duce lipsă de infrastructură turistică şi de agrement, şi nici de capacităţi de cazare. Probabil că cea mai bine cotată unitate de aici este Conacul lui Maldăr. Are 4 stele, arată superb, oferă condiţii extraordinare şi dispune şi de o piscină exterioară. Brâncoveanu Glamping, Casa Veche şi Pensiunea Mika oferă, de asemenea, condiţii foarte bune, dar şi activităţi deosebit de interesante. Zona se bucură şi de o importantă încărcătură spirituală. Mănăstirile Hurezi, Arnota, Bistriţa şi Alina-Maria sunt doar câteva dintre lăcaşele în care vă puteţi reculege. Şi spre Vaideeni, există numeroase biserici, pensiuni agroturistice şi puncte gastronomice locale bine cotate. Există, totodată, o mulţime de obiective naturale, pe care le puteţi vizita fie mergând pe jos, fie pe bicicletă sau ATV: Cheile Cernei, Cheile Luncavăţului, Piatra Crucii, Colţul Ursului, cascadele „Moara Dracilor”, „Miresii” sau „Mioriţa”, Piatra Spânzurtă, lacurile Marginea, Balota şi Lorica, vârfurile Ursu şi Nedeia ş.a.m.d..  

Campanie de informare derulată cu fonduri de la Consiliul Judeţean Vâlcea, în cadrul proiectului „Tineri informaţi, tineri activi şi sănătoşi”