Deputatul Buican și succesul reducerii TVA la cărțile electronice: Tinerii citesc mai mult
În 2021, deputatul PNL Vâlcea Cristian Buican a susținut o propunere legislativă care a modificat Codul Fiscal, reducând TVA-ul pentru cărțile electronice la 5%, pentru a stimula accesul la lectură și alinierea impozitării cărților electronice cu cele tipărite. Această măsură a fost necesară din cauza problemelor pieței de carte din România, cu vânzări foarte scăzute și un segment mic de cărți electronice. În 2024, rezultatele sunt vizibile, spune deputatul vâlcean: 60% dintre tinerii între 16 și 29 de ani citesc, conform Eurostat, ceea ce demonstrează succesul acestei inițiative în stimularea interesului pentru lectură și educație. Liderul PNL Vâlcea susține că accesul la cunoaștere este esențial pentru formarea viitoarelor generații de lideri și cetățeni responsabili.
”Accesul la informație și cunoaștere nu ar trebui să fie un lux, ci o normalitate. Ca profesor, știu din proprie experiență că setea de cunoaștere a tinerilor poate fi cea mai puternică armă pentru un viitor mai bun. Totuși, în 2021, România se confrunta cu o problemă majoră: aproape 95% dintre românii de peste 18 ani nu cumpărau nicio carte în decursul a 12 luni. Cum putem forma o generație de lideri și cetățeni responsabili dacă tinerii nu au acces la resursele necesare pentru dezvoltare?
În 2021, am fost susținător al propunerii legislative care a modificat Codul Fiscal, având ca scop scăderea TVA-ului pentru cărțile electronice la 5%. Această inițiativă a fost menită să alinieze impozitarea cărților electronice cu cea a cărților tipărite, facilitând astfel accesul la lectură pentru toți cei care aleg să își dezvolte cunoștințele și imaginația prin citit.
De ce era necesară această schimbare? La momentul respectiv, piața de carte din România se confrunta cu provocări majore. Cu o valoare anuală de aproximativ 60-65 milioane euro, România era pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cărți vândute. În plus, segmentul cărților electronice reprezenta sub 1% din total, iar majoritatea românilor nu achiziționau nicio carte într-un an.
Astăzi, în 2024, rezultatele acestei măsuri legislative sunt evidente. Conform datelor Eurostat, generația tânără, cu vârste între 16 și 29 de ani, citește mai mult ca niciodată, cu un procent de 60%. Pentru mine, este o dovadă concretă că măsurile pe care le-am implementat au contribuit la stimularea lecturii și au facilitat accesul la cunoaștere pentru tineri.
Ca profesor, sunt profund conștient de rolul esențial pe care lectura îl are în formarea tinerelor generații și în dezvoltarea unei societăți educaționale solide, motiv pentru care am considerat mereu că este datoria mea să sprijin orice inițiativă care facilitează accesul la cărți și cunoaștere” – susține deputatul PNL Vâlcea Cristian Buican.