Senatorul Claudia Banu despre vizita în Ucraina: „Demnitatea și solidaritatea salvează în fața războiului”
Un grup de senatori români, din care a făcut parte și senatorul vâlcean Claudia Mihaela Banu, a efectuat o vizită în Ucraina la invitația președintelui Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă, Denys Maslov. În contextul războiului cu Rusia, delegația a vizitat comunități afectate de conflict și centre de refugiați, subliniind curajul și demnitatea poporului ucrainean. Senatorii români au avut discuții cu omologii lor ucraineni și au oferit sprijin în procesul de integrare europeană al Ucrainei. Vizita a inclus și întâlniri cu comunitățile românești din Ucraina.
“Împreună cu colegii senatori din Comisia Juridică la invitația președintelui Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei, Denys Maslov, ne-am deplasat în Ucraina – o țară care, deși se confruntă cu o agresiune brutală și nejustificată din partea Rusiei, continuă să rămână puternică și să își mențină demnitatea. Din delegația condusă de președintele Augustin-Cristian Niculescu-Ţâgârlaş au mai făcut parte senatorii: Cătălin-Daniel Fenechiu – liderul grupului parlamentar al PNL, Virgil-Marius Bob, Ionel-Dănuț Cristescu, Dănuț Bica, Mihăiță Dohotar și Daniel Sabin Drăgulin.
Vizita noastră în comunitățile lovite de tragedia războiului, în centrele de refugiați, pline de copii, a oferit o mângâiere într-o lume care se roagă neîncetat pentru pace și gânduri bune. În ciuda suferinței, ucrainenii reușesc să privească înainte cu o forță de neclintit. Războiul le-a zdruncinat viețile, dar nu le-a putut lua demnitatea sau curajul de a lupta pentru ceea ce este drept. Zeci de refugiați din Mariupol, Harkov, Donetsk trăiesc în centre precum cel de la Solotvino, pe care noi l-am vizitat.
Am avut întrevederi cu omologii noștri din Rada Supremă, dar și cu alte autorități locale și regionale. Aici menționez centrul DIA (care înseamnă <acțiune>) – centrul de servicii publice digitale.
Am vizitat, de asemenea, comunitățile românești din Ucraina, Liceul cu predare în limba română -Mihai Eminescu unde se află un monument dedicate limbii române și Biserica Românească, unde preotul Ștefan, provenit dintr-o familie de preoți de peste 7 generații, slujește în limba română de mai bine de 50 de ani. Am simțit legătura puternică dintre acești oameni și cultura noastră, păstrată cu sfințenie, chiar și în vremuri atât de tulburi.
În cadrul întâlnirilor programate, membrii Comisiei Juridice au subliniat că în Senatul României există experiența instituțională necesară pentru a asigura un sprijin de specialitate Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei, în dificilul proces de integrare europeană.
Partea ucraineană a mulțumit României și membrilor Comisiei juridice a Senatului României, pentru prietenia pe care au demonstrat-o față de poporul ucrainean și sprijinul acordat în acești ani foarte grei pentru Ucraina. Ședința comună a comisiilor juridice din Senatul României și Rada Supremă, desfășurată la Solotvino, a marcat un nou pas pe drumul întăririi cooperării dintre România și Ucraina. Noul pod peste Tisa, care se construiește la Sighetul Marmatiei si va fi inaugurat vara viitoare, este dovada dorinței celor două state de a își dezvolta infrastructura de transport și schimburile comerciale.
Viața în timp de război este o provocare continuă, o luptă nu doar pentru supraviețuire fizică, ci și pentru păstrarea spiritului și a demnității, în fața suferinței. Am întâlnit oameni care, deși își trăiesc fiecare zi cu frica bombardamentelor și incertitudinea viitorului, nu și-au pierdut speranța. Solidaritatea dintre ei este o forță extraordinară, ce depășește orice greutăți. Comunitățile se unesc, se sprijină reciproc și demonstrează o reziliență uimitoare. Am văzut familii care și-au pierdut casele, dar nu și-au pierdut optimismul, oameni care își pun sufletul în a-i ajuta pe cei din jur, fără să ceară nimic în schimb. Și toate acestea îi țin uniți.
Ca o concluzie a vizitei, pot spune că lecția cea mai valoroasă este aceasta: în fața războiului, demnitatea umană și solidaritatea sunt cele care salvează. Ele transformă suferința în putere și oferă speranță acolo unde totul pare pierdut” – precizează senatorul PNL Vâlcea Claudia Mihaela Banu.