FOTO/VIDEO. Acțiune de anvergură în Vâlcea și alte județe, în urma unei anchete internaționale: Rețea de trafic de droguri demascată
Zilele, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea, în colaborare cu poliția judiciară, au descins în județele Bihor, Satu-Mare, Vâlcea, Gorj, Iași și în București. 41 de percheziții domiciliare au fost puse în executare, operațiunea vizând destructurarea a patru grupuri infracționale specializate în traficul de droguri de risc, cum ar fi comprimatele de ksalol, rivotril și bensedin, care conțin substanțe active controlate medical (alprazolam, clonazepam și diazepam). Acestea erau transportate și vândute ilegal în Finlanda și Norvegia, generând profituri mari.
În cadrul unei anchete comune cu autorități din Estonia, Serbia și Finlanda, au avut loc percheziții și în Serbia și Finlanda, ducând la confiscarea de sume importante de bani și peste 215.000 de comprimate. În România, în urma perchezițiilor s-au ridicat 131.135 euro, 168.150 lei, 3 kilograme de aur și s-au instituit măsuri asiguratorii asupra mai multor imobile și autoturisme.
În această investigație internațională, s-a descoperit că comprimatele proveneau de la o fabrică din Belgrad și erau deturnate către piața neagră prin rețele criminale din Serbia, România și Europa de Nord. Autoritățile au arestat 47 de persoane și au confiscat peste 6,5 milioane de comprimate, cu o valoare estimată la 12,5 milioane de euro.
”În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2023-2024, membrii grupurilor infracţionale au achiziţionat, transportat şi depozitat pe teritoriul României, comprimate de ksalol, rivotril şi bensedin, medicamente supuse controlului medical, care se administrează cu titlu de tratament, numai în baza unei prescripţii medicale.
Acestea au în compoziție, ca substanțe active, alprazolam , clonazepam și diazepam care fac parte din categoria drogurilor de risc.
Comprimatele erau reambalate, în vederea unei mai bune disimulări şi transportate pe cale rutieră în Finlanda și Norvegia, unde erau comercializate la nivel stradal şi en-gros de către propriile rețele de distribuitori, obţinându-se astfel venituri considerabile.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că, respectivele comprimate proveneau de la o fabrică de produse farmaceutice din Belgrad și erau comercializate către societăți cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, deținătoare de licențe în acest sens.
Ulterior, erau vândute altor societăți subcontractate din Serbia, unele dintre acestea fiind controlate de către rețele de criminalitate organizată, care, prin diferite modalități, le-au deturnat circuitul legal, pentru a le comercializa pe piața neagră sau către alte grupări infracționale din Serbia, România sau state din Europa de Nord.
S-a mai reţinut și faptul că, grupurile infracţionale care au acţionat pe teritoriul României, au achiziţionat comprimatele cu prețuri cuprinse între 4-5 lei/blister, fiecare conținând 15 comprimate iar, ulterior, le-au comercializat pe teritoriul Finlandei, Suediei şi Norvegiei, cu prețuri cuprinse între 1-2 Euro, în funcție de cantitatea tranzacționată, rezultând un profit de cel puțin 15 ori mai mare decât suma investită” se arată într-un comunicat DIICOT.