Primarul Gîngu de la Bujoreni: “despre situația critică din administrația publică locală, despre inechități și nedreptăți…”
“În calitate de primar al comunei Bujoreni, mă simt obligat să aduc în atenția opiniei publice și a factorilor decizionali de la nivel central situația critică în care se află administrația publică locală din comune, o situație cauzată de politicile salariale discriminatorii și de lipsa unei înțelegeri reale a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi.
Din păcate, administrația publică locală din România, în special cea din unitățile administrativ-teritoriale cu mai puțin de 20.000 de locuitori, a fost victima unor politici salariale incoerente și profund inechitabile. Acestea nu doar că nu respectă principiile fundamentale ale salarizării echitabile, dar împing administrațiile locale spre un colaps răsunător.
Astăzi, angajații primăriilor din comune precum Bujoreni sunt plătiți pe baza unor grile de salarizare complet distorsionate. Spre exemplu, salariul minim brut pe economie, stabilit la 4.050 lei începând cu 1 ianuarie 2025, ajunge să reprezinte peste 60% din venitul salarial maxim din primăriile comunelor mici. Aceasta comprimare a salariilor creează o imposibilitate practică de a respecta ierarhia funcțională și principiile salarizării echitabile prevăzute de lege.
În plus, salariile angajaților sunt plafonate indirect prin indemnizația viceprimarilor, care rămâne la un nivel inacceptabil de scăzut pentru comunele mici. Acest plafon duce la discriminări absurde între angajații din administrația locală din comunele mici și cei din orașe sau comune mai mari, deși atribuțiile, responsabilitățile și riscurile sunt similare.
Ani de zile, guvernele care s-au perindat la conducerea țării au preferat să arunce vina pentru cheltuielile exagerate ale bugetului public pe umerii administrațiilor locale, în special pe primăriile comunelor. Aceasta în timp ce aparatul de stat a continuat să se extindă, generând costuri uriașe pentru bugetul public. Primăriile comunelor, care se luptă să ofere servicii esențiale cu resurse extrem de limitate, au devenit țapi ispășitori, fără ca cineva să analizeze realitatea pe care o trăim în teritoriu.
În acest context, fac un apel ferm către Guvernul României și către ministerele implicate să înceteze să ignore aceste probleme și să ia măsuri concrete pentru a rezolva inechitățile salariale. Este imperios necesar să organizăm o întâlnire de lucru cu reprezentanții primăriilor din comunele și orașele mici, precum și cu asociațiile profesionale, pentru a identifica soluții care să asigure un echilibru între responsabilitățile administrației locale și resursele salariale disponibile.
Solicit, în numele locuitorilor din Bujoreni și al tuturor angajaților primăriei, ca actualul sau viitorul guvern să adopte măsuri care să respecte principiile legalității, echității și ierarhiei funcționale prevăzute de legislație. Este nevoie de o abordare corectă și echilibrată, care să nu mai discrimineze unitățile administrativ-teritoriale mici și să recunoască importanța muncii depuse de funcționarii publici din aceste comunități.
Comuna Bujoreni, alături de alte sute de comune din România, nu poate fi condamnată la subfinanțare perpetuă și la lipsa de respect pentru eforturile depuse de administrația locală în slujba cetățenilor. Este timpul ca deciziile de la nivel central să fie fundamentate pe realitatea din teritoriu și să sprijine în mod real dezvoltarea comunelor” – spune primarul comunei Bujoreni, Gheorghe GÎNGU, într-un comunicat de presă.