Criză de medici în ambulatoriu la Vâlcea: Specialități esențiale, grav deficitare

Ambulatoriu spitalul judetean valcea

În județul Vâlcea există un deficit major de medici specialiști care oferă consultații în regim ambulatoriu, mai ales în subdomeniile pediatriei și în alte specialități critice. În momentul de față, în ambulatoriu activează 270 de medici, iar vârsta acestora este considerată relativ bună, doar aproximativ 60 fiind trecuți de 60 de ani. Începând cu 1 octombrie 2024, veniturile medicilor din ambulatoriu au crescut prin majorarea punctului pe consultație, ceea ce reprezintă o încercare de a stimula munca în acest sector.

Totuși, județul Vâlcea rămâne cu un deficit important în 15 specialități medicale, inclusiv cardiologie pediatrică, chirurgie cardio-vasculară, chirurgie orală și maxilo-facială, chirurgie plastică, chirurgie toracică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, neurologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, radiologie și îngrijiri paliative. Acest context nu face decât să scoată în evidență, încă o dată, nevoia urgentă de soluții pentru atragerea medicilor specialiști în județ, în special în aceste domenii deficitare.

„În ambulatoriul de specialitate stăm mai bine ca la medicina de familie. Avem 270 de medici, iar vârsta nu este chiar aşa de înaintată. Sunt doar vreo 60 de medici care au vârsta mai mare de 60 de ani. Un lucru bun aici este că s-a majorat şi punctul pe consultaţie. S-a stimulat puţin munca şi veniturile medicilor din ambulatoriul de specialitate au crescut începând cu data de 1 octombrie. Sunt însă 15 specialităţi deficitare în ambulatoriul de specialitate în judeţul Vâlcea” – a declarat președintele CAS Vâlcea, Alin Voiculeț.