Piromanii, în vizor! – Creștere record a incendiilor de vegetație în Vâlcea
Bilanțul ISU Vâlcea pe anul trecut scoate în evidență o situație îngrijorătoare. Numărul incendiilor de vegetație uscată din județul nostru a fost de două ori mai mare în 2024 comparativ cu 2023, una dintre principalele cauze fiind nerespectarea măsurilor de prevenire de către populație. Colonelul Dan Pascaru, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, a declarat la ultima sa conferință de presă că printre cele mai dificile intervenții au avut loc în fondul forestier, iar în majoritatea cazurilor, autorii incendiilor au rămas necunoscuți.
Conform raportului de activitate prezentat, din totalul de 1.035 de incendii înregistrate anul trecut în județ, 684 au fost incendii de vegetație, ceea ce reprezintă o creștere de 117,83% față de 2023, când au fost consemnate doar 314 astfel de evenimente.
Tot anul trecut, în județ au avut loc 20 de incendii de pădure, care au afectat peste 222 de hectare de teren forestier, în timp ce în 2023 nu s-a înregistrat niciun astfel de incident.
“Eu aș numi aici mai degrabă o parte de neglijență a populației, pentru că multe dintre incendiile de vegetație uscată au fost ori cu intenție, ori din neglijența populației. Trebuie să recunosc că numărul de persoane identificate este redus față de numărul de incendii, dar aveam și astfel de situații. Chiar și anul acesta am avut o persoană care a fost identificată că a produs un incendiu. Urmează ca Inspecția de Prevenire să se deplaseze în teren pentru a aplica sancțiunea conform legislației” – declarat șeful ISU Vâlcea.
Vâlcea, printre cele mai afectate județe de incendiile de vegetație
Colonelul Dan Pascaru a menționat că județul Vâlcea se află printre cele mai afectate din țară în ceea ce privește incendiile de vegetație. Deși au fost derulate numeroase campanii de informare cu privire la măsurile necesare pentru prevenirea acestor arderi necontrolate, anul acesta au fost deja înregistrate două incendii de pădure.
“Am încercat toate modalitățile de diseminare a informațiilor către populație privind respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, nu neapărat în fondul forestier, ci în general. Dar aceste incendii de vegetație uscată, mai ales cele din fond forestier în ultima perioadă se manifestă la un număr foarte mare de județe, numărul acestora fiind în general crescut sau crește de la an la an. Trebuie să remarcăm aici faptul că IGSU a achiziționat pentru Inspectoratul General de Aviație acele Black Hawk, elicopterele pe care și anul trecut le-am solicitat în sprijin și de fiecare dată când am apelat la Inspectoratul General, ori aceste elicoptere de la IGAv, ori avioanele de la MApN ne-au fost trimise în regim de urgență. Este un real sprijin pentru persoane. Ceea ce pot să recomand este să continuăm această activitate de informare și să încercăm să conștientizăm cât mai mult populația privind respectarea unor măsuri simple, mai ales atunci când se deplasează în fondul forestier” – a mai adăugat colonelul Pascaru.