Apavil lovește din nou la Drăgășani: Două blocuri rămân fără apă potabilă chiar în Săptămâna Mare

După ce în luna martie 2025 mii de locuitori din municipiul Drăgășani au fost privați de apă potabilă timp de o săptămână, Apavil continuă seria măsurilor dure, sistând din nou furnizarea apei potabile – de această dată chiar în Săptămâna Mare. Două blocuri din municipiu, A6 (scările A, B și C) și A7 (scările B și C), se vor trezi cu robinetele uscate începând de mâine, 16 aprilie 2025, în plină pregătire pentru Sfintele Sărbători Pascale.
Apavil justifică decizia prin neconformarea locatarilor
Potrivit unui comunicat emis de operatorul regional, măsura este luată din cauza refuzului proprietarilor de a încheia contracte individuale sau de a se constitui în asociații de proprietari, așa cum prevede legislația în vigoare.
„Furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare se realizează numai pe bază de contract de furnizare/prestare care poate fi individual sau colectiv”, se arată în comunicat, citând articolul 257 din regulamentul serviciului.
Deși Apavil afirmă că au fost organizate întâlniri și informări în colaborare cu autoritățile locale, locatarii celor două blocuri nu au dat curs demersurilor, motiv pentru care societatea consideră sistarea ca fiind „neplăcută, dar necesară”.
Sărbători cu bidoane de apă?
Decizia lovește însă direct în locuitori, care se văd nevoiți să își procure apă din surse alternative chiar în cele mai importante zile din an. Nu este prima dată când Apavil apelează la astfel de măsuri de presiune: în martie, sute de familii au fost lăsate fără apă până când au semnat contractele în condițiile impuse de societate.
Criticii susțin că deși cadrul legal trebuie respectat, modul în care Apavil își exercită autoritatea este lipsit de empatie față de cetățean și se apropie de un veritabil șantaj instituțional.
Apeluri și avertismente pentru alte localități
Pe lângă Drăgășani, operatorul trage un semnal de alarmă și pentru alte localități din județul Vâlcea – Horezu, Bălcești, Băile Govora, Ocnele Mari și Tomșani – cerând asociațiilor de proprietari și locatarilor să încheie contracte până la termenele limită din notificările emise.
Rămâne de văzut dacă această strategie de “comunicare prin robinet închis” va duce la o rezolvare pașnică a conflictului sau va continua să tensioneze relația dintre Apavil și comunitățile locale, care își doresc mai degrabă dialog și soluții decât sancțiuni cu iz de pedeapsă colectivă.