Vâlcea riscă să rămână izolată! Deputatul Eugen Neață dă alarma: „Aceasta este problema fundamentală a vremurilor pe care le trăim!”

Unde e drumul spre viitorul Vâlcii? Deputatul Eugen Neață trage semnalul de alarmă: „Aceasta este problema fundamentală a vremurilor pe care le trăim!”
De la perla turismului balnear românesc… la județul ocolit de autostradă? Cam așa stau lucrurile în Vâlcea, județul care, în ciuda peisajelor mirifice și a apelor minerale dătătoare de sănătate cu renume de două secole, riscă să rămână cu ușile închise către marile rute economice.
În timp ce autostrada Pitești–Sibiu avansează cu pași repezi, Vâlcea nu are nici în ziua de azi un drum clar care să o lege de acest mare proiect național. Turiștii se duc unde ajung mai repede, iar afaceriștii fac deja calcule cu minus. Așadar, Vâlcea încotro?
În acest context, deputatul Eugen Neață a făcut o declarație fermă, pe care o redăm integral:
Problema fundamentală a județului Vâlcea.
Scriam zilele trecute despre șansa economică pe care a avut-o dintotdeauna județul nostru. Turismul.
De aproape două sute de ani, românii s-au îndreptat spre apele minerale din stațiunile vâlcene pentru a-și recăpăta sănătatea pierdută. Au început, dacă nu știați, cu ofițerii armatei române și au continuat în număr din ce în ce mai mare, cu toate categoriile de oameni. A fost suficient ca apele minerale să fie identificate și izvoarele amenajate, ca urmare a cercetării compoziției lor și a efectelor benefice pe care apele le au asupra suferințelor umane. Investitorii momentului au construit imediat spații din ce în ce mai generoase pentru cazare și tratament. E suficient să cauți pe internet ilustrate vechi din Călimănești, Govora și Olănești pentru a vedea cum au evoluat de-a lungul timpului stațiunile balneoclimaterice din județul Vâlcea.
Din această istorie, am reținut cererea făcută de unul dintre cei mai importanți investitori cu ocazia vizitei domnitorului Barbu Știrbei, pentru finanțarea modernizării drumului de la Olănești la Râmnicu Vâlcea. Investiția statului român în acest drum a înlesnit accesul oamenilor din toată țara, legându-se ceva mai târziu, în mod fericit, cu gara din Râmnicu Vâlcea.
Trăim un moment asemănător zilele acestea. Când pomenesc zilele acestea mă refer la ultimii ani și la încă vreo câțiva de aici înainte. Este complet neclar cu ce drumuri se leagă Râmnicu Vâlcea și întregul județ de autostrada Pitești–Sibiu, a cărei construcție avansează foarte bine.
Am întâlnit multă îngrijorare printre vâlceni în legătură cu o formă de izolare economică, în primul rând. Nimeni, dintre cei potriviți să vorbească despre o soluție a legăturii cu această autostradă, nu zice mai nimic. Ceva eforturi, ceva demersuri și nici un rezultat.
Am discutat recent cu oameni de afaceri și coordonatori ai marilor capacități de producție din județ și toată lumea calculează deja pierderile pe care le va aduce imposibilitatea de a-și duce mărfurile pe autostrada care merge spre Occident.
Stațiunile turistice, cu care am început acest text, se îndepărtează ele însele de turistul român, cel care poate ajunge cu viteză maximă la concurența națională și europeană a stațiunilor de la noi.
Nu-i de glumit!
Au trecut deja câțiva ani de la proiectarea autostrăzii Pitești–Sibiu. Acelor ani li s-au adăugat deja alți ani, în care autostrada se construiește deja. Nicio idee și nici un proiect pentru drumul potrivit care să lege Râmnicu Vâlcea și județul Vâlcea de autostrada Pitești–Sibiu.
În ceea ce mă privește, sunt întotdeauna pregătit să inițiez în Parlamentul României, o lege sau o modificare legislativă care să ajute la realizarea drumului de legătură al vâlcenilor cu autostrada Pitești–Sibiu. Aceasta este problema fundamentală a vremurilor pe care le trăim și o definesc așa pentru că așa circulă ea printre vâlceni.
Deputat,
Eugen Neață