VÂLCEA – Pe urmele mocăniței pierdute: Povestea care poate schimba o regiune întreagă!

O poveste cu iz de trecut, dar cu speranțe mari pentru viitor se scrie în această perioadă pe Valea Bistriței. Asociația Kogayon a lansat public un apel disperat: “Salvați mocănița!”, linia ferată cu ecartament îngust de 760 mm care a legat, timp de decenii, cariera Bistrița de Uzina de Sodă Govora.
Cu un traseu de 44 de kilometri, peisaje spectaculoase și o durată de călătorie de aproximativ 5 ore dus-întors, această cale ferată are toate șansele să devină o atracție turistică de top – dacă nu va ajunge, așa cum se tem ecologiștii, la fier vechi.
După ce uzina a fost închisă în 2019, traseul a intrat într-un con de umbră. Vândut de grupul polonez Ciech unor companii românești specializate în deșeuri, destinul mocăniței pare incert. Însă Asociația Kogayon vede în această cale uitată o oportunitate rară de dezvoltare ecoturistică în zonă, în special pe porțiunea Tomșani–Bistrița, până în apropierea Parcului Național Buila-Vânturarița.
Apelul civic nu a rămas fără ecou nici la Consiliul Județean Vâlcea. Președintele Constantin Rădulescu a reacționat prompt în cadrul unei ședințe:
„Discutăm despre această poveste frumoasă a mocăniței încă de pe vremea când proprietari ai acestei căi ferate erau cei de la USG. Chiar m-am ocupat să identific porțiunile care ar putea prezenta un interes turistic, adică porțiunile pe unde ai vrea să te urci în mocăniță și să vezi ceva. La vremea aceea am fost refuzat, nici nu au vrut să audă că vrea CJ Vâlcea să ia în proprietate această cale ferată.
Nu m-am lăsat și am tot insistat, pentru că am zis că e păcat să se degradeze. Acum, din nou, o să solicit public — și o să o fac și în scris — ca această cale ferată să treacă cu titlu gratuit, dacă s-o putea, dacă nu cu o valoare minoră, în proprietatea CJ Vâlcea. Dacă vor vrea să mi-o dea mie, o să mă ocup absolut gospodărește de treaba asta”.
Cu un asemenea sprijin politic și implicare din partea societății civile, poate că mocănița de pe Valea Bistriței va suiera din nou printre munți, de data aceasta cu turiști în loc de calcar, și cu o nouă misiune: să pună Oltenia de sub Munte pe harta ecoturismului românesc.
Aici puteți semna pentru a susține acest demers al Asociației Kogayon:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/salvati-mocanita-de-pe-valea-bistritei?source=whatsapp
sursă foto: Oltenia de sub munte – geoparc aspirant UNESCO