Ce făceau de fapt cadrele medicale de la Neuropsihiatrie – SJU Vâlcea?! Medici, asistenți, polițist implicați în dosarul de mită și falsuri

Neuropsihiatra din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea – Compartimentul Psihiatrie Pediatrică – a fost prinsă în flagrant în timp ce primea mită. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au deschis oficial dosarul penal pe 7 iulie 2025, iar faptele sunt cât se poate de grave.
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus, la data de 07 iulie 2025, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o inculpată (aflată în stare de reținere) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (16 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale)” – se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
Ancheta arată că între 6 iunie și 7 iulie 2025, în cadrul consultațiilor desfășurate într-un container medical din curtea Spitalului Vechi din Râmnicu Vâlcea, medicul ar fi primit bani și produse alimentare de la pacienți sau aparținători. Sumele ar fi pornit de la 100 de lei și erau oferite pentru eliberarea unor documente medicale necesare încadrării în grad de handicap, prelungirii concediilor de îngrijire copil sau chiar pentru internări fictive.
„Totodată, inculpata a întocmit în două cazuri și acte false (foaie/fișe de internare referitoare la internarea fictivă a unor persoane), iar la data de 07 iulie 2025 a fost prinsă în flagrant imediat după ce a primit cu titlu de mită, de la o persoană, suma de 100 lei” – mai precizează anchetatorii.
Judecătorul de drepturi și libertăți a decis plasarea inculpatei în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii au contestat decizia, iar dosarul merge la Curtea de Apel Pitești pentru o hotărâre definitivă privind măsura preventivă.
Ancheta nu se oprește aici. Alte trei cadre medicale – un alt medic și doi asistenți – au fost puse sub control judiciar. Sunt acuzate de luare de mită, complicitate la luare de mită și fals intelectual.
„Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei trei inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite funcția de medic/asistent medical în domeniul neurologie/psihiatrie, în cadrul Spitalului Județean Vâlcea – Compartimentul de psihiatrie pediatrică, în exercitarea căreia au săvârșit faptele și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arma” – spun procurorii.
În total, după flagrantul din 7 iulie, polițiștii și procurorii au efectuat 9 percheziții în Râmnicu Vâlcea – atât la persoane fizice, cât și la o instituție publică (SJU Vâlcea). Dosarul vizează și un polițist din cadrul IPJ Vâlcea, cercetat pentru dare de mită.
„Organele de urmărire penală au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție, în cauză fiind cercetat și un lucrător de poliție din cadrul IPJ Vâlcea pentru infracțiunea de dare de mită.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” – mai precizează Parchetul.