Comuna Orlești, 636 de ani de la prima atestare documentară
La Orlești, administrați publică locală acordă o mare importanţă istoriei și culturii din localitate. Astfel…
La Orlești, administrați publică locală acordă o mare importanţă istoriei și culturii din localitate. Astfel că, în urmă cu câțiva ani, cu ajutorul celor doi fii ai localitaţii, generalul Ilie Gorjan şi sculptorul Sergiu Sălişte, la Orlești au fost realizate două elemente emblematice pentru comunitate: monografia localității şi o statuie reprezentându-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân. Ambele lucrări contribuie, spunea atunci primarul Constantin Cârstina, la promovarea localității, însă păstrează vie în memoria cetățenilor și prima atestare documentară a comunei Orlești. Anul acesta, orleștenii sărbătoresc 636 de ani de când localitatea lor a fost menționată pentru prima data în hrisovul din 20 mai 1388.
“La mulți ani, Orlești! La mulți ani, dragi orleșteni! Astăzi se împlinesc 636 de ani de la prima atestare documentară a localității noastre iubite. În hrisovul din 20 mai 1388, emis de voievodul Mircea cel Bătrân, este menționat și satul Orlești, pe care îl dăruiește ctitoriei sale Mânăstirea Cozia.
Iată de ce statuia lui Mircea cel Bătrân, cea mai înaltă din țară, realizată de către sculptorul Sergiu Săliște la inițiativa primarului Constantin Cîrstina, întâmpină călătorul la intrarea dinspre DN 64 pe Drumul Vinului!” – se arată în mesajul Primăriei Orlești.