Senatorul Bogdan Matei susține un proiect legislativ care prevede ca persoanele cu handicap să beneficieze de documentele pentru transportul gratuit, fără să se mai deplaseze până la sediile DGASC ca să le ridice

Legislația în vigoare în România, precum Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor…

Legislația în vigoare în România, precum Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, are ca scop principal protejarea și promovarea drepturilor acestor persoane. Totuși, de-a lungul timpului, au fost semnalate mai multe deficiențe în aplicarea acestei legi, care pot fi percepute ca fiind în defavoarea persoanelor cu handicap. Implementarea inadecvată și resursele limitate conduc la situații în care persoanele cu handicap nu beneficiază pe deplin de drepturile care li se cuvin.
O deficiență a legislației în vigoare, reperată de senatorul vâlcean Bogdan Matei și de alți colegi de-ai săi parlamentari, este legată de faptul că persoanele cu handicap din întreaga tara, în special cei din mediul rural, sunt nevoite să se deplaseze zeci, chiar sute de kilometri la sediile DGASPC pentru a putea intra în posesia documentelor pentru transport gratuit de care beneficiază potrivit legislaţiei în vigoare (legitimații, bilete de călătorie, etc.). Tocmai de aceea, o inițiativă legislativă, susținută și de senatorul PSD Vâlcea, Bogdan Matei, urmăreşte completarea actualului cadru legal, astfel încât persoanele cu handicap să beneficieze de toate documentele pentru transport gratuit (legitimaţii, bilete de călătorie, etc.), aşa cum sunt prevăzute de lege la ora actuală, fără a fi nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la sediile DGASPC pentru ridicarea acestora.

”Cu certitudine, dacă există un segment de populaţie care are nevoie de suport şi ajutor pe acest segment, persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora ocupă printre primele locuri. O persoană încadrată în grad de handicap este greu deplasabilă sau chiar imposibil de deplasat în anumite situaţii, ceea ce afectează semnificativ întreaga familie, raportat la dificultăţile întâmpinate în mobilitate şi acces, motiv pentru care considerăm absolut necesar ca aceste persoane, în mod evident dezavantajate, să poată beneficia de suport, prin acordarea acestor tipuri de facilităţi. (…) Scopul este ca prin modificarea legislaţiei actuale, să creăm posibilitatea ca în baza unor convenţii/acorduri/protocoale încheiate între DGASPC/Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Judeţene şi autorităţile publice locale/Primării, persoanele cu handicap să poată ridica documentele gratuite de călătorie din localitatea de domiciliu, evitând astfel deplasările de zeci de km în judeţ” – se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative semnată și de senatorul vâlcean Bogdan Matei.