Condamnat pentru tentativă de omor, un vâlcean a evadat și riscă încă o pedeapsă cu închisoarea

Recent condamnat pentru tentativă de omor asupra tatălui și fratelui său, un vâlcean se poate alege cu o a doua pedeapsă cu închisoarea. Asta pentru că Daniel Ilie L. este acuzat de săvârșirea infracțiunii de evadare, după ce a părăsit locuința în care se afla în arest la domiciliu și a fost descoperit de polițiști. 

Tentativa de omor ce l-a pus în arest

Daniel Ilie L. este binecunoscut în municipiul Râmnicu Vâlcea pentru isprava din data de 30 noiembrie 2022, atunci când pe bulevardul Dem Rădulescu a încercat să-și omoare tatăl și fratele, lovindu-i intenționat cu mașina. Apoi, când a văzut că aceștia s-au ridicat de la pământ și s-au refugiat pe trotuar, a încercat în repetate rânduri să-i lovească din nou. Incidentul de o gravitate imensă a șocat o întreagă comunitate, mai ales că totul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă, iar imaginile au fost făcute publice. Daniel Ilie L. a fost pus rapid sub urmărire penală fiind acuzat de tentativă de omor asupra a doi membri de familie şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Recent, mai precis în primăvara acestui an, el a fost condamnat definitiv la 5 ani și 5 luni de închisoare cu executare (citiți aici despre incident și condamnare). Acesta este dosarul pentru care se afla în arest la domiciliu când a comis cea de-a doua faptă, adică evadarea.

Evadarea în poate aduce o nouă pedeapsă cu închisoarea 

Omul s-a ales cu un nou proces penal. În urmă cu câteva luni, Daniel Ilie L. a fost trimis în judecată de procurori, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii vâlceni, în data de 23 februarie 2024, în jurul orelor 11.30, “inculpatul L.I.-D., persoană aflată sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, dispusă prin încheierea Tribunalului Vâlcea în dosarul …, măsură menţinută ulterior şi de Curtea dc Apel Piteşti – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie, ultima menţinere fiind la data de 31.01.2024, a încălcat obligaţia de nu părăsi imobilul în care execută măsura preventivă a arestului la domiciliu, întrucât s-a deplasat în incinta punctului de lucru al S.C. A. din mun. Rm. Vâlcea, care se afla la o distanţă de 100 de m de locuinţa unde inculpatul execută măsura preventivă a arestului la domiciliu. situată în mun. Rm. Vâlcea. Inculpatul L.I-D. a părăsit fără drept imobilul unde executa măsura preventivă, respectiv mun. Rm. Vâlcea, deplasându-se la punctul de lucru al S.C. A. S.R.L.. din mun. Rm. Vâlcea, unde a fost depistat de către organele de poliţie”.

Fapta săvârșită de inculpat întrunește elementele constitutive ale infracțiunii evadare, prevăzută de art. 285 alin. 1 şi alin. 3 lit. c din Codul Penal. Astfel, Daniel Ilie L. riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.