Controverse politice în Vâlcea: Drumul Expres Tigveni – Găneasa, între acuzații și asigurări de realizare

Proiectul Drumului Expres Tigveni – Râmnicu Vâlcea – Drăgășani – Găneasa generează controverse, în ultima perioadă, între principalele forțe politice din județul Vâlcea. Deputatul Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea, acuză PSD că ar fi blocat orice inițiativă legată de construcția acestui drum vital pentru dezvoltarea infrastructurii din zonă. În replică, președintele Consiliului Județean Vâlcea și al PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat că drumul expres va fi cu siguranță realizat, contrazicând afirmațiile lui Buican și asigurând că proiectul este pe drumul cel bun.

Deputatul Buican acuză…

Construcția drumului expres este de mare interes pentru locuitorii județului, deoarece ar putea îmbunătăți semnificativ conectivitatea regională și ar stimula dezvoltarea județului. De realizarea acestui drum depinde în totalitate economia municipiului Râmnicu Vâlcea pentru altfel rămânem izolați chiar în centrul țării.
Deputatul Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea, își exprima recent nemulțumirea cu privire la stadiul Drumului Expres DX12 Tigveni-Găneasa, susținând că întârzierea realizării studiului de prefezabilitate și blocarea demersurilor pentru acest proiect se datorează acțiunilor PSD sau a lipsei lor. Într-o întrebare adresată ministrului transporturilor, Buican spune că a fost surprins să constate că, în opinia sa, PSD a oprit inițiativele legate de acest drum, la fel cum au procedat și cu proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești, care a fost amânat ani de zile.

”Consecvent fiind, în calitate de inițiator, urmăresc îndeaproape tot ce se intampla cu Drumul Expres DX12 Tigveni- Ganeasa. Având în vedere o mare întârziere în realizarea studiului de prefezabilitate a acestui drum am adresat o întrebare ministrului transportului. Stupoare!!! PSD a oprit orice demers în realizarea acestui drum (așa cum au făcut și cu Sibiu – Pitești pe care au amânat-o astfel cu 10 ani) și implicit îngroapă economic și social județul Vâlcea!!!  Felicitări celor care susțin PSD… sunteți părtași la distrugerea județului” – a spus liderul PNL Vâlcea.

Replica lui Constantin Rădulescu

La rândul său, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, și-a exprimat ferm punctul de vedere cu privire la realizarea Drumului Expres Tigveni-Găneasa, respingând criticile venite din partea celor care spun că proiectul nu va fi realizat. Liderul PSD Vâlcea a subliniat că Drumul Expres se va realiza cu certitudine, menționând că a discutat direct cu ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, și că studiile geotehnice au fost deja finalizate. El a explicat că urmează restul documentației și faza de fezabilitate, dar că astfel de proiecte complexe sunt întârziate de procedurile legale și dificultățile birocratice, similare cu situația întâlnită în cazul altor proiecte, cum ar fi DJ 677A, care s-a confruntat cu contestații în instanță.

”Sunt inconștienți! Sunt oameni care dorm prin niște birouri. Nu vreau să fiu răutăcios, dar habar nu au. Se plimbă București – Vâlcea și înapoi, mai deschid o ușă sau o poartă, mai amenință un primar, își mai pun un director în funcție, mai șantajează un director să dea vreo amendă și așa mai departe. Nu sunt oameni cu care să puteți avea un dialog civilizat cei care spun asta (că nu se va realiza drumul expres – n.r.). Despre drumul expres vă spun foarte clar că am avut o întâlnire cu domnul Grindeanu… s-au terminat studiile GEO, se lucrează la restul de documentație, se face drumul de fezabilitate și drumul expres se va face. Uitați-vă ce pățesc eu acum cu DJ 677A… s-a terminat licitația, am dat câștigătorul, dar avem contestație. 40 de zile de judecăm pe la Curtea de Apel și așa mai departe. Așa și cu acest drum expres: sunt formalități pe care trebuie să le depășească inclusiv ministerul. Și iertați-ma dacă vă spun că eu birocrație mai mare și explicații care efectiv te năucesc așa cum le dă CNAIR, aproape că nu le mai pot suporta. Dar drumul expres se va face” – a declarat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.