Cine nu va mai putea să facă școala de șoferi în 2022. Iată ce modificări apar!
Noi modificări se anunță de la 1 ianuarie 2022 în ceea ce privește obținerea permisului…
Noi modificări se anunță de la 1 ianuarie 2022 în ceea ce privește obținerea permisului de conducere. Cea mai importantă este aceea că nu te mai poți înscrie la școala de șoferi dacă nu ai absolvit minimum 10 clase.
Din 100 de persoane care au dat examenul teoretic pentru permisul auto anul trecut, doar aproximativ 30 au reuşit să treacă proba, a declarat şeful Biroului de Informare Publică al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Rodica Popescu.
Ea a precizat că în ultima vreme a scăzut rata de promovare a probei teoretice a examenului în vederea obţinerii permisului de conducere.
„Din 100 de persoane care dau examenul scris, aproximativ 30 de persoane reuşesc să treacă de proba teoretică. Deci, vorbim de o rată de 30% în 2018, în timp ce în 2017 rata era de aproximativ 50%. Tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaţilor”, spunea Rodica Popescu în urmă cu doi ani într-o declaraţie de presă susţinută la sediul DRPCIV.
Dacă situaţia este îngrijorătoare în ceea ce priveşte proba teoretică, a adăugat ea, la proba practică situaţia este similară şi ajung să obţină permisul numai 20% din 100 înscrişi.
Alte modificări…
Pe lângă faptul că nu poți să mai faci școala de șoferi dacă nu ai 10 clase, ei bine s-a mai modificat și modul de susținere a probei practice al examenului auto. Astfel, modul de desfășurare a probei va fi înregistrat audio și video cu sisteme tehnice de monitorizare.
Iată pașii pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a intra în posesia permisului de conducere.
Candidații trebuie să fie evaluați psihologic și medical și să urmeze, în cadrul unei scoli de șoferi, cursuri de pregătire teoretica și practica. Astfel, pentru început trebuie să obții fisa medicală pentru permis auto, pe care o depui în termen de 6 luni de la efectuarea analizelor medicale, acesta fiind intervalul de valabilitate a examinărilor medicale.
Certificatul medical nu se eliberează în cazul existentei unor tulburări grave, precum: abuz și dependenta de alcool, epilepsie, tulburări psihice majore, retard mental, alte afecțiuni neurologice sau neuropsihice grave sau boli care afectează semnificativ vederea, auzul, locomoția etc.
Examinarea medicala se realizează în unități de asistenta medicala autorizate, existente la nivelul fiecărui județ.
Susținerea examenului se poate face în termen de un an de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretica și practica.
„Candidații declarați RESPINS la proba practica pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practica într-o scoală de conducători auto autorizata”, se arata într-un ordin de ministru.
Ce trebuie să conțină dosarul de examinare
Cei care pica proba teoretica pot să șuștină o noua examinare după cel puțin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.
Dosarul de examinare trebuie să includă, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, următoarele documente:
- cerere-tip semnata de candidat, în care se consemnează și declarația pe propria răspundere a acestuia din care să rezulte, în principiu, că locuiește în mod obișnuit în Romania sau că revine periodic la o adresa din țară;
- fișa de școlarizare emisa de școala de șoferi în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile de pregătire teoretica și practica, în care se consemnează și avizul medical „apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa… „, corespunzător categoriei pentru care se solicita examinarea;
- extrasul de pe cazierul judiciar în termenul de valabilitate;
- aviz psihologic
- fișa de aptitudine medicală
- dovada de plată a contravalorii permisului de conducere.