Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână

Deși trebuia adoptată marți, 25 ianuarie 2022, Ordonanța pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie…


Deși trebuia adoptată marți, 25 ianuarie 2022, Ordonanța pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze a fost amânată. Asta pentru că partenerii de coaliție, pesediștii și liberalii, nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la aplicarea măsurilor. Există două variante: ca măsurile să se aplice de la 1 februarie sau să se aplice retroactiv și pentru luna ianuarie. Ultima variantă este susținută puternic de liderul PSD, Marcel Ciolacu, în timp de președintele PNL, Florin Cîțu, nu ar fi de acord.

„O să luăm decizia mâine”, a spus Ciolacu, la Parlament, când a fost întrebat de ordonanța anunțată de ministrul Energiei, Virgil Popescu. În legătură cu adoptarea OUG în ședința de guvern de marți, Marcel Ciolacu le-a transmis jurnaliștilor să îl întrebe pe premierul Nicolae Ciucă.

„Ordonanța va fi dată azi. Eu susțin și pentru ianuarie, și pentru decembrie, și pentru noiembrie. Eu susțin, dacă susține și legislația din România. În funcție de avizul de la ministerul Justiției. Să lăsăm ministerul de justiției să se pronunțe. Din partea noastră nu e niciun fel de problemă, dacă e constituțională, cu siguranță va fi adoptată astăzi în ședință de guvern”, a declarat Florin Cîțu.

Marți dimineață, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că pachetul de măsuri aprobat de partenerii de coaliție, printre care creșterea limitei de consum până la care se aplică compensarea, reducerea plafonului pentru prețurile la energie și gaze, precum și interzicerea debranșărilor, recalcularea facturilor și sancționarea companiilor care emit facturi greștie, se va aplica de la 1 februarie. 

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a spus Popescu, potrivit Agerpres.

Social democrații au cerut ca măsurile să se aplice retroactiv și pentru luna ianuarie, iar juriștii partidului au redactat un set de amendamente susținând că măsura ar fi una constituțională.

Liderii Coaliției au stabilit, luni seara, într-o ședință online, ca ordonanța să prevadă amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.