Noi relaxări pentru nevaccinați. Pot intra în mall-uri cu anumite condiții

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat azi că s-au modificat…

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat azi că s-au modificat măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Ca urmare, se va permite accesul tuturor persoanelor în supermarket-urile din mall-uri şi în centrele comerciale, dar cu anumite condiții. Reprezentanții centrelor comerciale trebuie să asigure o suprafaţă de patru metri pătraţi de persoană, iar numărul cărucioarelor de cumpărături să fie limitat la numărul maxim de persoane permis.

Arafat a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin hotărârea CNSU nu s-au luat măsuri de relaxare, ci este vorba despe unele „ajustări”.

„Un alt aspect de ajustare este permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază situaţi în centrele şi parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în şi din acestea, cu asigurarea unei suprafeţe de minim patru metri pătraţi raportat la suprafaţa, la numărul maxim de persoane care pot avea acces”, a afirmat Arafat.

Șeful DSU a declarat că o altă condiţie este asigurarea unui culoar special.

„În malluri, în centrele comerciale unde existau în interior magazine alimentare, ele erau restricţionate numai la persoanele vaccinate. După mai multe discuţii care au avut loc, s-a ajuns la soluţia că dacă există un culoar dedicat,controlat, de intrare, deplasare şi ieşire, se poate merge în condiţiile în care se merge la celelalte magazine alimentare, dar trebuie stabilit patru metri pătraţi pe persoană, luând în considerare numai spaţiul de vânzare, ce înseamnă că ies din calcul rafturile, zonele de expunere şi rămân numai zonele în care circulă oamenii. Dacă există 50 de persoane limita, atunci sunt 50 de cărucioare”, a detaliat el.