Noile măsuri care se aplică la Vâlcea. Decizii de ultimă oră ale autorităților locale…
Comunicat de presă al Prefecturii Vâlcea Instituția Prefectului – Județul Vâlcea informează cămembrii Comitetului Județean…
Comunicat de presă al Prefecturii Vâlcea
Instituția Prefectului – Județul Vâlcea informează cămembrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea au aprobat ieri, în ședință extraordinară, aplicarea, începând cu data de 7 februarie a.c., a măsurilor prevăzute în H.G. nr. 171/03.02.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, corespunzătoare ratei de incidenţă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţ.
Astfel, potrivit Hotărârii nr. 4, la nivelul județului,purtarea măștii de protecţie de tip medical sau FFP2 este în continuare obligatorie în toate spaţiile publice deschise şi închise din toate localităţile din judeţ, indiferent de rata de incidență.
Organizarea şi desfăşurarea anumitor activităţi în spaţii închise sau deschise cum sunt: competițiile sportive, cinematografele, spectacolele, concertele, festivalurile publice şi private sau alte evenimente culturale, sunt permise până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5:00-22:00 în localitățile cu rată de incidență mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la 30 % din capacitate în localitățile cu rată de incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori. Accesul la aceste activități se face în baza certificatului verde (persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care au trecut prin boală), precum și în baza prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și cu purtarea măștii de protecție.
Aceleași reguli se aplică și în cazul activităților cu publicul pentru operatorii economici care administrează săli de sport și/sau fitness, piscine interioare, ștranduri și piscine exterioare, săli de jocuri, locuri de joacă pentru copii, precum și în cazul operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.
De asemenea, va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului și în intervalul orar 5:00-22:00 activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor (atât în interiorul clădirilor, cât şi la terase) în localitățile cu rată de incidență mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la 30% din capacitate în cazul localităților cu rată de incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori. Accesul este permis persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, au trecut prin boală, precum și celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.
Accesul în cadrul centrelor și parcurilor comerciale este permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, au trecut prin boală, precum și celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. Excepție fac persoanele care se prezintă la centrele de vaccinare organizate în cadrul acestor centre/parcuri comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare și ieșire din aceste centre.
De asemenea, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale este permis tuturor persoanelor dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din centrele și parcurile comerciale; este asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană din suprafața destinată vânzării; este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane care pot avea acces în magazin.
În cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp este permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu condiția asigurării unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi afişarea la intrarea în spaţiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă.
Menţionăm că în cazul barurilor, cluburilor şi discotecilor, activitatea cu publicul este interzisă.
În prezent, conform datelor Direcției de Sănătate Publică, în judeţ sunt 66 de localităţi cu rată de incidenţă mai mare de 3/1.000 de locuitori şi 23 de localităţi cu incidenţe sub acest prag, rata de infectare la nivelul întregului judeţ fiind de 11, 30.
Tot ieri, prin Hotărârea nr. 5, membrii CJSU Vâlcea au aprobat şi relocarea a două centre de vaccinare comunitare din judeţ. Este vorba de centrul de vaccinare din cadrul Spitalului orăşenesc Brezoi, care s-a mutat într-o clădire a Primăriei Brezoi situată pe strada Calea Eroilor nr. 143A şi de centrul de vaccinare de la Şcoala Generală „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, care s-a mutat la Centrul de Permanenţă din cartierul Ostroveni