Autoritățile anunță relaxarea restricțiilor în România. COVID-19 nu ne mai da bătăi de cap

Scade numărul cazurilor de coronavirus, mai ales al celor grave, iar asta îi determină pe…

Scade numărul cazurilor de coronavirus, mai ales al celor grave, iar asta îi determină pe mai marii noștri conducători să relaxeze măsurile impuse pe timp de pandemie. Azi, 1 martie 2022, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ieșit public cu astfel de vești, anunțând că s-a atins indicele de refererință de sub 50% grad de ocupare al paturilor la ATI, iar în România vor fi relaxate restricțiile. Astfel, se va renunța la certificatul verde în centrele comerciale și în restaurante, iar masca nu va mai fi obligatorie în spațiile exterioare.

”Am atins parametrul de referință, adică 50% din paturile de la ATI sunt libere. Ministerul Sănătății propune Guvernului României  măsuri de relaxare.

În ceea ce privește evoluția pandemiei, vă rog să remarcați scăderea la toți indicatorii. Avem o descreștere a numărului de cazuri Evoluția ratei de pozitivare, care este la 15%, un trend descendent al numărului de decese, dar și o scădere a cazurilor celor internați la ATI.

Estimăm că în 1-2 săptămâni vom ajunge la sub 1000 de cazuri pe zi, ceea ce va conduce și la o scădere a ratei de infectare la nivel național.

În ceea ce privește paturile la ATI am ajuns la sub 50%, am ajuns la 47,5%, ceea ce ne-a determinat să solicităm o serie de măsuri de relaxare:

– Accesul fără certificat Covid în hoteluri, instituții publice, restaurante etc.

– Creșterea capacității de la 30% la 50% pentru evenimente culturale și fără restricții de interival orar

– se permite organizarea evenimentelor private cu participarea a maxim 200 de persoane.

– masca nu se mai utilizează în mediul exterior, dar rămâne obligatorie în spațiile închise” – spune Ministrul Sănătății.